TenneT


Verbeterd biedsysteem reservevermogen in werking

06-04-2010 Het biedsysteem voor het Regel- en Reservevermogen wordt verbeterd. Het bieden op basis van elektronische berichten is inmiddels zo'n 10 jaar oud. Voor het ter beschikking stellen van Reservevermogen voldoet het huidige biedsysteem niet meer.

TenneT heeft op grond van de elektriciteitswet 1998 de taak tot het bewaken en 'handhaven' van het evenwicht tussen levering aan en afname van elektrisch vermogen op het elektriciteitsnet in Nederland. Dit heeft ook een relatie met het buitenland. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor het oplossen van mogelijke transportbeperkingen in Nederland. Voor de uitoefening van deze taken wordt gebruik gemaakt van zogenaamd Regel- en Reservevermogen (RRV) wat in de vorm van biedingen door de markt wordt aangeboden.

Zowel TenneT als de Programma Verantwoordelijke partijen hebben sterk de behoefte om de processen van het verkrijgen, afroepen en verrekenen van RRV te verbeteren. Om dit te bereiken zullen de karakteristieken van een bieding (het biedbericht) zoals we die nu kennen, wijzigen. Ook zal het bied-, afroep en verrekenproces gedeeltelijk worden heringericht.

Aanleiding
TenneT merkt dat er steeds meer behoefte is aan het inzetten van Reservevermogen (bloksgewijs door TenneT af te roepen vermogen gedurende enige periode in de toekomst). Bijvoorbeeld om transportproblemen op te lossen (Congestie Management), om uitval van de NorNed kabel op te vangen, of om bijstand te verlenen aan buitenlandse TSO's. In het huidige biedsysteem kunnen marktpartijen echter niet aangeven hoe lang het Reservevermogen tenminste moet worden ingezet, waardoor voor iedere Programma Tijds Eenheid (PTE) de eventuele start of stopkosten in de biedprijs moet worden opgenomen.

Dit leidt ertoe dat voor zulke doelen niet de biedingen Reservevermogen worden gebruikt, maar dat het Landelijk Bedrijfsvoeringcentrum van TenneT contact opneemt met producenten om navraag te doen en transacties te sluiten. Met als gevolg een niet eenduidige, minder transparante en inefficiënte bedrijfsvoering door TenneT. Ook voor marktpartijen is dit lastig: je moet meteen een prijs voor de transactie kunnen ophoesten, niet iedereen heeft kans om een transactie aan te bieden.

Voordelen wijziging biedsysteem
Het nieuwe biedbericht is geheel op PTE-basis gedefinieerd. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt in de verrekening voor Balanshandhaving (alles tegen dezelfde prijs, die doorwerkt in de onbalansprijs) en overige doeleinden (pay-as-bid, geen gevolgen voor de onbalansprijs). Daarnaast kan de bieder een bij zijn biedprijs behorende minimale afroepduur opgeven. Bovendien publiceert TenneT meer (prijs)informatie over het geboden vermogen.

Meer informatie over de nieuwe biedingen kunt u opvragen bij het TenneT Servicecentrum bereikbaar via 026 - 373 17 17 of servicecentrum@tennet.org.