Rijksvoorlichtingsdienst

Varkensstallen met een neus voor dier, ondernemer, milieu en consument

De Pagode, de Pijler, en de Parel. Het zijn drie ontwerpen van hoe varkensstallen duurzaam kunnen zijn. Stallen die goed zijn voor varken, milieu, ondernemer en burger.

De ontwerpschetsen staan in de brochure Varkansen. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft Wageningen UR naar aanleiding van de Toekomstvisie duurzame veehouderij opdracht voor dit project gegeven.

Varkansen laat zien dat door een andere manier van denken en doen een sprong vooruit kan worden gemaakt op het gebied van dierenwelzijn, milieu, economie en werkplezier. Varkansen is geen kant-en-klaar recept, maar inspiratiebron voor varkenshouders en andere partijen in de varkensvleesketen.

In het project Varkansen hebben varkenshouders, stallenbouwers, regionale beleidsmakers en onderzoekers gewerkt aan stalontwerpen. Ze hebben behoeften vertaald naar doelen en oplossingen voor een duurzame varkenhouderij. Wat is duurzaam, en hoe kan het er uit zien? Wat zijn de behoeften van varkenshouder, varkens, milieu en burger-consument?

Uit Varkansen blijkt dat veel behoeften parallel lopen. De varkenshouder heeft bijvoorbeeld behoefte aan een gezonde werkomgeving en het varken behoefte aan een schone leefomgeving. Of: het verlagen van ammoniakemissie is niet alleen belangrijk voor het milieu maar ook voor mensen en dieren in de stal.

De Pagode, Pijler en Parel laten zien dat er voor verschillende typen varkensbedrijven mogelijkheden zijn om de productie verder te verduurzamen. Mogelijkheden op het gebied van huisvesting van varkens, omgang met voer, energie, mest en mineralen, en verbinding met de omgeving.

Het integraal verduurzamen van de varkenshouderij vraagt systeemvernieuwingen. Hiervoor moeten alle schakels in de varkensvleesketen loskomen van de huidige praktijk en bestaande zekerheiden en bereid zijn om creatief naar het houden van varkens te kijken.

Geef het varken de ruimte om zijn behoeften te vervullen en profiteer daarvan. Zet het varken volop in als kringloopdier en laat het milieu profiteren. Oogst mineralen en energie als extra product en zie ze niet als afval. Bouw een actieve relatie op met natuur, burger en consument en verbind het bedrijf met zijn omgeving.

De minister heeft met de brochure Varkansen het stokje overgedragen aan LTO Nederland, Stichting Natuur en Milieu, Dierenbescherming, Centrale Organisatie voor de Vleessector, Rabobank en Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie. Deze ondertekenaars van de Uitvoeringsagenda duurzame veehouderij gaan zich mede inzetten om ontwerpschetsen voor duurzame varkenshouderij in de praktijk te brengen.

Zie voor de brochure Varkansen www.minlnv.nl en www.varkansen.wur.nl.

Zie op www.minlnv.nl ook een filmpje van 2 minuten en 20 seconden waarin onder meer een varkenshouder vertelt over Varkansen en welke mogelijkheden hij ziet om zijn bedrijf verder te verduurzamen.

Noot voor redacties (