Provincie Flevoland
Flevoland kiest voor soberheid

Publicatiedatum: 6 april 2010

Provinciale Staten van Flevoland houden in mei 2010 haar jaarlijkse Algemene beschouwingen. Tijdens deze beschouwingen stellen zij de meerjarige inhoudelijke en financile kaders vast. Omdat de provincie Flevoland onvoldoende geld krijgt uit het Provinciefonds voor het uitvoeren van haar kerntaken, kiezen GS voor een sobere Voorjaarsnota 2010 en Kadernota 2011-2014.

Hoewel onlangs duidelijk is geworden dat Flevoland niet hoeft bij te dragen aan de bezuinigingen die het Rijk de provincies heeft opgelegd van 300 miljoen is de financile situatie toch niet rooskleurig te noemen. De provincie krijgt in 2011 8,8 miljoen Euro extra in plaats van de eerder toegezegde 5 miljoen, maar dat is te weinig voor de taken waarvoor de provincie wordt gesteld waarvoor de provincie eerder 35 miljoen heeft gevraagd en dat is dan nog zonder het geld dat nodig is voor de toekomstige ontwikkelingen zoals de Schaalsprong Almere (70 miljoen Euro).

GS kiezen ervoor om het extra geld te gebruiken om het tekort in de meerjarenbegroting 2011 te compenseren alsmede de tegenvallende inkomsten uit de opcenten motorrijtuigenbelasting . Het saldo voor 2011 bedraagt positief EUR 300.000. Dit bedrag voegen GS toe aan de Algemene reserve.
Door niet te kiezen voor nieuw beleid kunnen ook extra
lastenverhogingen worden voorkomen.

Voorjaarsnota 2010

In de Voorjaarsnota 2010 rapporteren GS aan Provinciale Staten over het bereiken van doelstellingen, het uitvoeren van activiteiten, het verloop van de inkomsten en uitgaven en over de ontwikkeling van de risico's. De Voorjaarsnota laat een vergelijking zien van het eerste kwartaal van 2010 met wat er in de Begroting 2010 staat.

Het `voorjaarstekort' bedraagt bijna EUR 400.000. Dit wordt met name veroorzaakt door de toenemende verkoop van lichtere en schonere auto's, waarvoor lagere heffingen verschuldigd zijn. Daardoor lopen de inkomsten uit de opcenten motorrijtuigenbelasting terug met ruim 1 miljoen Euro. Hier staat een dividendvoordeel van 1 miljoen Euro vanuit Het Friese Pad tegenover. GS stellen voor het voorjaarstekort te vereffenen door dit bedrag te halen uit de algemene reserve.

Al met al is gedeputeerde Ren van Diessen niet ontevreden over de gepresenteerde nota's. 'We zijn aan de voorzichtige kant, maar dat kan niet anders. We moeten kritisch zijn en de zelfdiscipline opbrengen om nu de financin van de provincie op orde te houden,' aldus de gedeputeerde. 'En richting rijk standvastig zijn in onze geoorloofde claim op extra middelen.'