Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Geachte Voorzitter,

Hieronder ontvangt u de antwoorden op de vragen van het lid Ouwehand (PvdD) inzake aangespoelde zandhaaien.

1
Bent u bekend met de Grote Winkler Prins Encyclopedie, 9e druk, waarin op pagina 554 de zandhaai (Carcharias taurus) genoemd wordt als soort binnen de familie Zandhaaien (Odontaspididae)? Zo ja, waarom heeft u in antwoord op eerdere vragen beweerd dat de zandhaai niet bestaat?1 Zo nee, deelt u de mening dat een dergelijke encyclopedie als bron van betrouwbare kennis onmisbaar is op uw ministerie?
Ik baseer mij op de deskundigheid van de experts van IMARES, het natuurhistorisch museum in Rotterdam en de natuurorganisaties.
De Nederlandse naam voor Carcharinas taurus is zandtijgerhaai (in het Engels "sandtiger shark"). Het betreft hier een soort uit subtropische wateren die nog niet eerder in de Noordzee is aangetroffen. Soms wordt de verpleegsterhaai Ginglymostoma cirratum (in het Engels "nurse shark") welke voorkomt in de wateren van de Nederlandse Antillen ook zandhaai genoemd. Nederlandse namen, vooral voor soorten die hier niet voorkomen, zijn soms onhandig om te gebruiken, want ze leiden gemakkelijk tot verwarring. Experts gebruiken daarom liever de wetenschappelijke naam om misverstanden zoveel mogelijk te voorkomen.

1 Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009-2010 nr. 1674 Agroketens en Visserij
Cluster Zeevisserij
Datum
6 april 2010
Onze referentie
AKVV/2010/1444
Pagina 2 van 2

2
Kunt u uiteenzetten waarom de twee onbekende haaien die in februari jl. zijn aangespoeld op het strand bij Schouwen-Duiveland niet op soortsniveau zijn geïdentificeerd?
De conservator van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft de vondst op eigen initiatief onderzocht. Ik weet niet waarom niet op soortniveau geïdentificeerd is.

3
Is het normaal dat haaien onderdeel uitmaken van visafval? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo nee, bent u bereid een onderzoek in te stellen naar de herkomst van de twee onbekende haaien?
Zoals ik in mijn brief van 2 maart 2010 (ref AKKV 10/925) heb uiteengezet, is er over de teruggooi (en daarmee ook van afval) van ongewenste bijgevangen haaien en roggen in de Noordzee geen informatie voorhanden. Om hier verandering in te brengen is in 2009 de data collectie verordening aangepast. In 2009 is gestart met een discards bemonsteringsprogramma op een selectie van de Nederlandse vloot. Dit programma wordt in 2010 gecontinueerd. In het voorjaar van 2010 zal het rapport met de resultaten van 2009 gereed zijn.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg