Waterschap Aa en Maas

Punt

Schapen laten grazen op De Schil en De Punt

Waterschap Aa en Maas en gemeente Veghel willen dit jaar starten met het begrazen door schapen van de natuurterreinen De Schil en De Punt in Veghel. Deze gebieden liggen in de smalle zone tussen de A50 en industrieterrein De Dubbelen. Uit een inventarisatie van de gemeente blijkt deze terreinen geschikt zijn voor begrazing door schapen.

Om dit plan tot uitvoer te brengen, willen wij schapenhouders uit de regio, zowel particuliere als bedrijfsmatige, vragen te reageren als zij belangstelling hebben.

Het doel van begrazen door schapen is allereerst natuurlijke begrazing. Daarnaast wordt door natuurlijke begrazing de grond verschraald, waardoor meer variatie ontstaat in bloemen, gras en kruiden. Op De Schil en De Punt ontstaan dan kleine biotopen, die een bijdrage leveren aan de natuur, de ecologische structuur en de landschapsbeleving. Als schapen grazen, zorgen we tevens voor een levendiger landschap en een natuurlijker beeld.

Voorkeur
De gemeente geeft er de voorkeur aan rassen die van oudsher in Nederland voorkomen en die geschikt zijn voor grazen op arme gronden. Ook hebben schapenhouders uit deze regio en met ervaring in natuurbegrazing of met een ecologische achtergrond de voorkeur.

Om meer variatie op de terreinen te krijgen, is de begrazingsdichtheid laag. De resultaten van de begrazing zullen jaarlijks worden geëvalueerd. Op basis van deze resultaten kan het nodig blijken de begrazingsdichtheid bij te stellen.

Schapenhouders die geïnteresseerd zijn in deze oproep, kunnen zich melden bij de heer De la Roy, afdeling Beheer Openbare Ruimte gemeente Veghel, via jean-paul.delaroy@veghel.nl of telefoon (0413) 38 66 44. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de heer De la Roy of de heer Lemmers.