Gemeente Spijkenisse


Sociale Recherche spoort 800.000 euro aan bijstandsfraude op

06 april 2010

Het Regionaal Opsporingsteam Sociale Recherche (ROTS), dat voor 13 gemeenten werkt, heeft in 2009 zo'n 180 fraudemeldingen onderzocht.

Door deze onderzoeken werd voor bijna EUR 800.000,-- aan fraude met bijstandsuitkeringen opgespoord. De gemeenten zullen dit bedrag terugvorderen.

Verder werden als gevolg van de onderzoeken 70 uitkeringen beëindigd. Dit levert de gemeenten een besparing op van ruim EUR 900.000,--.

Voor de gemeente Spijkenisse werd voor ruim EUR 400.000,-- aan fraude opgespoord en zijn 25 uitkeringen beëindigd. Dit levert een besparing op van ruim EUR 300.000,--.

Het meest opvallende onderzoek van het afgelopen jaar betrof een echtpaar dat eigenaar is van een appartementencomplex in het buitenland. Zij hebben dit bezit en de inkomsten daaruit jarenlang verzwegen voor de sociale dienst in Spijkenisse.

De meeste meldingen die binnenkomen gaan over mensen met een uitkering die samenwonen, en dit niet hebben opgegeven aan de sociale dienst. Ook hebben veel meldingen betrekking op onjuiste adresopgaven, de zogenaamde postadressen.

Verder komen er steeds vaker meldingen binnen over mensen die vermogen hebben in het buitenland, bijvoorbeeld een woning.

Het Regionaal Opsporingsteam Sociale Recherche is een samenwerkingsverband op het gebied van sociale recherche van 13 gemeenten: Spijkenisse, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk, Bernisse, Brielle, Rozenburg, Hellevoetsluis, Westvoorne, Middelharnis, Oostflakkee, Dirksland en Goedereede. Spijkenisse treedt op als werkgever. Het doel van ROTS is het voorkomen en bestrijden van fraude en oneigenlijk gebruik van gemeentelijke uitkeringen en voorzieningen in het kader van de Wwb, Ioaw/Ioaz en de nieuwe Wet investeren in jongeren (Wij) in de 13 aangesloten gemeenten.

Voor tips en meldingen van bijstandsfraude is het team bereikbaar via telefoonnummer (0181) 69 67 04. Meldingen kunnen ook doorgegeven worden via het e-mailadres rots@spijkenisse.nl