Gemeente Dongeradeel


Oefenvluchten Koninklijke Luchtmacht

In verband met de oefening Basic Windmill vinden van dinsdag 6 april tot en met vrijdag 16 april 2010 vliegactiviteiten plaats boven het militaire oefenterrein de Marnewaard. De Koninklijke Luchtmacht oefent deze periode, samen met eventuele bondgenootschappelijke luchtstrijdkrachten, vluchten ten behoeve van Close Air Support. Tijdens deze oefeningen wordt er op dinsdag tot en met vrijdag gevlogen tussen 08.30 uur ´s ochtends tot 16.30 uur ´s middags.

De oefening Basic Windmill vindt plaats in verband met de opleiding van zogenoemde Forward Air Controllers. Hierbij gaat het om militairen die vanaf de grond per radio aanwijzingen geven aan vliegers van jachtvliegtuigen over de precieze locatie van de aan te vallen doelen. In het kader van hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met vliegtuigen van verschillende NAVO-bondgenoten. Hiertoe vinden in het jaar verschillende oefeningen plaats in het luchtruim boven en rondom het militair oefengebied de Marnewaard.

In de vastgestelde oefengebieden rondom de Marnewaard vinden vliegbewegingen plaats met militaire jachtvliegtuigen op 500 ft (150 m) boven het vastgestelde oefengebied, met uitzondering van het Waddengebied, het Natura 2000 gebied Lauwersmeer. Boven het militaire oefenterrein geldt een minimum vlieghoogte van 250 voet (75 meter).

Informatie en klachten

Voor informatie over vliegbewegingen zie
www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen. Voor andere vragen en eventuele klachten kan worden gebeld met staf voorlichting vliegbasis Leeuwarden (058) 234 67 00. Voor klachten kan eveneens worden gebeld met het gratis nummer (0800) 022 60 33.

Nieuwsbrief

Wilt u eenmaal per maand het laatste nieuws van de gemeente Dongeradeel in uw mailbox?
Klik dan |> hier om u aan de melden voor de nieuwsbrief .