Gemeente Dongen

Nieuwe gidswandeling: Stichtenroute

Publicatiedatum: 6-4-2010

De wandelgidsen van Dongen beginnen het seizoen 2010 met een nieuwe wandeling: de Stichtenroute.

De route gaat in op de historie van Dongen. De eerste bewoners vestigden zich op een dekzandrug, die al in de IJstijd gevormd is. In de loop der tijd bouwde men ook aan de rand van de dorpsgronden nieuwe boerderijen tegen de lager gelegen moeren aan. Loodrecht op de centrale as van de Hoge Ham werden rechte, circa 1 kilometer lange paden aangelegd die we nu de stichten noemen.

De ontginningen vonden in twee fases plaats. De eerste in 1310 en de tweede in 1330. Bij het bouwen van de her en der verspreid liggende boerderijtjes werd al goed rekening gehouden met de regelmatig buiten zijn oevers tredende rivier de Donge. Er was een gepaste afstand tot de rivieroever. Langzaam groeide het dorp uit, eerst nog volledig agrarisch, maar aan het eind van de 19e eeuw treffen we aan de stichteningang al de eerste leerlooierijen aan met hun zo karakteristieke bouwvorm.

De gidsen van Dongen hebben rond dit gebied, de toegangspoort tot nieuwbouwwijk De Beljaart, een wandeling ontwikkeld die verder ook de Wilhelmina molen en de resten van de watermolen aan de Sluisweg aandoet. Bovendien loopt de wandeling door een prachtig park waar de natuur in elk jaargetijde een bijdrage levert aan het woon- en leefklimaat van Dongen. Aan de natuurverschijnselen van het seizoen zal ook ruime aandacht worden besteed. Aarzel niet, laat u meevoeren door de geschiedenis van het prachtige Dongen en geniet van het ontluikend groen en de voorjaarsgeuren.

Informatie
De route start en eindigt bij de hoofdingang van de Volckaert-SBO, Dongepark 1 in Dongen. De eerste wandeling van het seizoen: zaterdag 10 april. Starttijd: 13.00 uur. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Deelname kost 2,- per persoon (kinderen van zes tot en met elf jaar:
1,-). Aanmelden is niet nodig.