Gemeente Haren

Eendenkooi Glimmen in de schijnwerpers

Uitnodiging om mee te denken

06/04/2010

Verscholen tussen hoge bomen ligt, op het landgoed `Huis te Glimmen', een oude eendenkooi. Omgeven door een mooi oud wandelbos dat door veel mensen bezocht wordt. Niet iedereen zal de contouren van de eendenkooi meer herkennen. De meesten zullen er aan voorbij lopen zónder te weten dat daar vroeger een plas lag. Water staat er allang niet meer in, maar toch als je je ogen goed de kost geeft, is hij nog wel herkenbaar. Het herstel van het monumentale landgoed 'Huis te Glimmen' is bijna voltooid; houtwallen zijn opgeknapt, paden zijn bezand en er is meer ruimte gegeven aan oude, vitale bomen in het parkbos.

De afgelopen jaren is er hard gewerkt in het Quintusbos. Er is echter één deel buiten beschouwing gelaten: de eendenkooi en de naastgelegen recreatieweide. De eendenkooi is landschappelijk sterk verbonden met de omliggende polder maar minder met het landgoedbos. De recreatieweide is een veel latere, modernere toevoeging aan het landgoed. Staatsbosbeheer wil deze verschillende tijdsbeelden aan elkaar koppelen door samen met omwonenden, betrokkenen en deskundigen na te denken over het toekomstbeeld. Om tot een goed plan te komen, is de hulp ingeroepen van landschapsarchitect Mathijs Dijkstra. De planvorming wordt gesteund vanuit het Nationaal Landschap Drentsche Aa, het Stimuleringsfonds voor Architectuur en de gemeente Haren. Staatsbosbeheer is initiatiefnemer en projectleider.

Uitnodiging

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om mee te denken. De planvorming wordt gestart met een informatieavond. Naast een presentatie over de historie van de eendenkooi wordt ook duidelijk hoe iedereen die belangstelling heeft om actief mee te denken zijn/haar inbreng kan leveren. Als u vooraf al vragen heeft kunt u contact opnemen met Jori Wolf van Staatsbosbeheer, 050 - 7074475 of 06 - 51416963.

Wanneer, hoe laat en waar?

13 april 2010, 19.30 uur Dorpshuis De Groenenberg, Glimmen.