Gemeente Haren

Feestelijke herdenking Haren 65 jaar bevrijd

Activiteit Haren 850

06/04/2010

Een tank van het Canadese Fort Garry Horse-regiment Op 14 april 1945 is Haren door de Canadezen bevrijd. De driekleur in top na vijf lange bezettingsjaren. De Hareners vierden uitbundig feest. Op vrijdag 16 april as. herdenkt Haren die bevrijdingsdag, 65 jaar geleden, op een bijzondere manier. In de Ontmoetingskerk aan de Sterremuurweg in Haren krijgt de nieuw verworven vrijheid een speciale invulling.

Verschillende sprekers halen op hun geheel eigen manier herinneringen op aan die aprildagen in 1945. Zoals Harener Otto Jansen en oud-Noordlaarder Jan Siebo Uffen. Daar horen foto- en filmbeelden bij. Daar hoort muziek bij. De Chr. Muziekvereniging Oranje Nassau zal gedurende de gehele avond feestelijke optredens verzorgen. Pianist Diederik Idema en zangeres José Zwerink omlijsten de verschillende optredens met passende muziek en liedjes.

Bijzondere spreker

Bijzondere spreker van deze avond is emeritus hoogleraar godsdienst- en pastoraalpsychologie Rein Nauta uit Eelde. Hij zal de bevrijding, de vrijheid in een bijzonder daglicht stellen.

Boek

In 1945 beleefden niet alle Hareners de bevrijding. Van hen overleefden er 66 de oorlog niet. Zij sneuvelden, werden weggevoerd, doodgeschoten, vermoord. Over die Hareners verschijnt dezer dagen een boek. Auteur Wil Legemaat zal er tijdens deze bevrijdingsavond over verhalen. Het boek uit de Harener Historische Reeks zal deze avond ook verkrijgbaar zijn.

Oorlog was er niet alleen in 1940-1945. `Onze jongens' streden ook voor de vrijheid in Libanon, Bosnië, Irak en Iran. Op deze avond doet ook een Harense veteraan zijn verhaal.

De avond zal besloten worden met een optreden van Thalia Haren Muziektheater en Oranje Nassau. Wij eindigen met het zingen van het Wilhelmus.

Saamhorigheid

De organisatie van deze bijzondere bijeenkomst is in handen van de Stichting viering Nationale feestdagen in Haren (5 Mei Comité) en de Stuurgroep 850 jaar Thuis in Haren, die hopen met dit evenement de onderlinge saamhorigheid in Haren te verstevigen.

Terre des Hommes

Terre des Hommes is tijdens deze bevrijdingsavond aanwezig. Haren 850 heeft besloten een deel van de opbrengst van de talrijke evenementen beschikbaar te stellen aan deze organisatie. Het project betreft de uitbreiding van een bijzondere school in Goa in West-India. Het Harense geld komt rechtstreeks ten goede aan de lokale partnerorganisatie van Terre des Hommes in dat deel van India. De gemeente Haren ondersteunt dit initiatief van harte.

Fotobijschrift: Een tank van het Canadese Fort Garry Horse-regiment rolt Haren binnen op 14 april 1945.