FIDIN en OvFD in hoger beroep tegen uitspraak rechter

06/04/2010 14:32

Federatie FIDIN

Amersfoort, 6 april 2010. Afgelopen donderdag heeft de bestuursrechter in Rotterdam uitspraak gedaan in de zaak die door FIDIN en de OvFD was aangespannen tegen de AFM, betreffende de explosief gestegen kosten van het doorlopende toezicht over 2008. De rechtbank heeft het beroep van FIDIN/OvFD tegen de uitspraak op bezwaar door de AFM ongegrond verklaard. FIDIN en OvFD gaan in hoger beroep en beraden zich thans op de gronden.

FIDIN en OvFD zijn teleurgesteld in de reactie van de rechter maar zijn niet verbaasd, want zij wisten dat in een eerdere procedure tegen de kosten van toezicht, aangespannen door enige beleggingsondernemingen, ook pas in hoogste ressort, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), begrip werd getoond voor de argumenten.

De bestuursrechter heeft het kennelijk niet aangedurfd om de regeling die aan de heffingen ten grondslag ligt onverbindend te verklaren. De reactie van de rechter op de argumenten die door de intermediaire partijen naar voren zijn gebracht gaat niet diep. In de uitspraak worden alle argumenten tegen de hoogte van de heffing behandeld, maar de rechter wil er kennelijk niet aan het beleid van de toezichthouder ter discussie stellen. Het CBb heeft in het verleden getoond minder moeite te hebben om tand te nemen van het beleid van de toezichthouder.

Bezwaar 2008

FIDIN en OvFD hebben vorig jaar het intermediair opgeroepen collectief bezwaar aan te tekenen tegen de explosief gestegen kosten van het toezicht in 2008 door de AFM. De kosten waren ten opzichte van de toezichtkosten van 2007 gestegen met percentages van 33 tot 107 procent. Ruim 1600 intermediairs tekenden bezwaar aan.

Ook de toezichtkosten over 2009 kenden weer een aanzienlijke stijging. In afwachting van de uitspraak over de kosten van 2008 en ter veiligstelling van de rechten met betrekking tot de kosten over 2009 hebben FIDIN en OvFD het intermediair opgeroepen wederom collectief bezwaar aan te tekenen.





http://www.federatiefidin.nl


Noot voor de redactie:

Noot voor redactie (