Landstede

Kinderopvang in beweging

Er is veel te weinig aandacht voor het stimuleren van bewegen van kinderen van 0 tot 4 jaar, constateerde NISB. Daarom werd de training Beweegkriebels ontwikkeld. Medewerksters van Landstede Kinderopvang volgen de training bij Jan Majoor van Landstede Sport & Bewegen.

Resultaat: enthousiaste kinderleidsters boordevol nieuwe ideeën, die de kinderen op gemotiveerde wijze in beweging gaan brengen. Het kan veel makkelijker dan je denkt, zegt deelneemster Tamara Nijland.

De wisselwerking tussen Landstede Kinderopvang en Landstede Sport & Bewegen werkt prima, zegt beleidsadviseur Kinderopvang Carin Hakkesteegt. De studenten lopen stage bij de kinderopvang en bij de BSO en vanuit de Kinderopvang wordt les gegeven aan de studenten Sport & Bewegen op het gebied van de ontwikkeling van jonge kinderen.

Scholing en training is belangrijk bij de kinderopvang. We bieden modules voor de medewerksters aan op het gebied van natuur en milieu, de pedagogiek van Reggio Emilia en Sport & Bewegen.

De training Beweegplezier is bedoeld voor de medewerkers die werken met kinderen van 4 tot 12 jaar en Beweegkriebels is voor 0 tot 4 jaar. Voor bewegen bij kinderen in deze leeftijd, vooral bij de jongste kinderen, is nooit echt veel gestructureerde aandacht geweest. Daar willen we net als NISB verandering in brengen, want juist op die leeftijd leg je de basis voor een levenlang bewegen.

Jan Majoor van Sport & Bewegen geeft de training Beweegkriebels, die bestaat uit zeven middagen. Als kinderen voldoende beweging zouden krijgen, zouden we nu niet met problemen als obesitas, beweegarmoede en veel motorische achterstand zitten, legt hij uit.

De bedoeling van Beweegkriebels is om de leidsters ingrediënten te geven en handvaten om hun creativiteit te gebruiken en nieuwe dingen te ontwikkelen. En dan gaat het vooral om zonder veel middelen in een beperkte ruimte met kinderen te kunnen bewegen. Dat blijkt helemaal niet moeilijk te hoeven zijn.

Tamara Nijland is BSO- en peuterleidster en een van de ongeveer 15 mensen die meedoen aan de training Beweegkriebels. Het is heel inspirerend, zegt ze. Je komt er inderdaad achter dat je op een heel simpele wijze het bewegen kunt stimuleren.

Ik ben inmiddels ook al met de wasknijpers aan de gang gegaan. Daar kun je veel dingen meedoen. De kinderen gooiden ze op afstand op kleur in bakken. En laatst gingen we ballonnen hoog houden, dat vinden de kinderen ook geweldig.

Het kan heel eenvoudig allemaal, daar stond ik eerst nooit zo bij stil. Het leuke is dat het precies bij het uitgangspunt van Reggio Emilia past: creatief bezig zijn met weinig middelen waardoor de kinderen zichzelf op een prima manier kunnen ontwikkelen. Het is een bijzonder motiverende training waar ik met plezier heen ga.

Landstede Kinderopvang
Sport & Bewegen