Gemeente Midden Delftland


Onderscheiding voor militair uit Schipluiden

Een militair uit Schipluiden ontvangt samen met 14 andere Nederlandse militairen op 14 april, een dapperheidonderscheiding uit naam van Koningin Beatrix van demissionair Minister van Defensie Eimert van Middelkoop.

Het gaat om zes Bronzen Kruisen en negen Kruisen van Verdienste. Vijf militairen krijgen de onderscheiding tijdens een besloten ceremonie. Gezien de aard van hun werkzaamheden blijft hun naam geheim. De negen anderen, onder wie de Schipluidenaar, krijgen de onderscheiding tijdens een publieke bijeenkomst in Den Haag. De publieke bijeenkomst wordt met gepast militair eerbetoon en ceremonieel aangekleed.

Allen worden onderscheiden voor individuele heldendaden tijdens hun inzet in Afghanistan.
De successen van de Nederlandse missie in Uruzgan zijn en blijven het resultaat van de inzet en inspanningen van de Nederlandse mannen en vrouwen. Veel van hen hebben zich de afgelopen jaren in de moeilijkste en armste provincie van Afghanistan ingezet voor de veiligheid en de ontwikkeling van de Afghaanse bevolking. Zoals bekend gebeurde dit soms onder zeer gevaarlijke omstandigheden en met gevaar voor eigen leven. Enkele militairen hebben daarbij hun eigen leven in de waagschaal gelegd voor dat van Nederlandse of Afghaanse collegaâs. De zestien decorandi hebben allemaal op bijzonder dappere of moedige wijze gehandeld tijdens hun inzet in Afghanistan. Dat moed vele gezichten kent , zal blijken uit de toekenninggronden. Het blijkt ook al uit de diversiteit van de groep decorandi: gewone Nederlandse mannen en jongens, van korporaal tot kapitein, van Marine, Landmacht en Luchtmacht en uit alle windstreken van Nederland.