Trots op Nederland

Nieuws

06 apr 2010 | Vragen van het lid Verdonk aan de minister van Buitenlandse Zaken over Saoedi-Arabië

Vragen van het lid Verdonk (Verdonk) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Saoedi-Arabië

1. Bent u bekend met deze berichtgeving:
www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article7078771.ec e

2. Deelt u mijn mening dat het buitengewoon zorgelijk is dat islamitisch extremisme op de Balkan floreert? Zo nee, waarom niet?
3. Hoe beoordeelt u het dat Amerika en de Europese Unie gefaald hebben in het onderkennen van het groeiende probleem van islamitisch extremisme op de Balkan?

4. Hoe beoordeelt u het dat onze `vriend' Saoedi-Arabië bezig is om de zuidflank van Europa te vergiftigen met het Wahabisme en Salafisme? Welke veiligheidsrisico's houdt deze ontwikkeling in voor de Balkan en voor Europa als geheel?

5. Welke acties gaat u samen met de Europese Unie ondernemen?
6. Bent u het met de anonieme Macedonische regeringsbron eens dat het belangrijkste export product van Saoedi-Arabië ideologie lijkt en niet olie? Zo nee, waarom niet? Worden onze olie dollars door Saoedi-Arabië tegen ons gebruikt?

7. Kunt u aangeven in welke delen van de wereld Saoedi-Arabië nog meer het Wahabisme en Salafisme verspreid? Ook in Nederland? Zo nee, waarom niet?

8. Bent u voornemens om de relatie met Saoedi-Arabië nog eens tegen het licht te houden en u zelf de vraag te stellen of Saoedi-Arabië echt wel onze vriend is? Zo nee, waarom niet?