TenneT


Overname transpower een feit

06-04-2010 TenneT Holding en E.ON AG hebben op 25 februari 2010 de aankoop van het hoogspanningsnet van E.ON definitief afgerond. Hiermee is aan alle voorwaarden voor de afronding van de acquisitie voldaan en heeft TenneT met ingang van 31 december 2009 alle aandelen van de E.ON-dochter transpower overgenomen.

Financiering
De acquisitie van het hoogspanningsnet van E.ON is gefinancierd met de opbrengsten van de obligatie-uitgifte door TenneT Holding in februari 2010. TenneT gaf voor EUR1 miljard aan senior obligaties en EUR500 miljoen aan achtergestelde (hybride) obligaties uit. De opbrengsten van de obligatie-uitgifte zijn tevens bedoeld voor investeringen in zowel het Nederlandse als het Duitse netwerk.

Circuitlengte
Het hoogspanningsnet (220/380 kV) van transpower heeft een totale lengte van 11.000 kilometer. Het bedrijf heeft drie vestigingen in Duitsland nl. Bamberg en Lehrte, Bayreuth, Dachau, en er werken ongeveer 725 mensen. Momenteel werkt TenneT aan een integratieplan, waarin de toekomstige structuur en strategische doelen voor de nieuwe onderneming worden vastgelegd.

De acquisitie van transpower past in de strategie van TenneT om te werken aan de vorming van de Noordwest-Europese markt en het waarborgen van leveringszekerheid. De nieuwe onderneming is met 1700 medewerkers, negen vestigingen en ruim 20.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen een top 5-speler onder de TSO's in Europa. De combinatie biedt diverse voordelen, waaronder prijsegalisatie, verbeterde netballancering en meer inzicht in netsituaties en duurzame energieontwikkeling in beide landen.