TenneT


Wetsvoorstel Voorrang voor Duurzaam

06-04-2010 Afgelopen weken is het wetsvoorstel Voorrang voor Duurzaam, waaronder ook congestiemanagement valt, in de Tweede Kamer besproken.

Aanpassingen
Tijdens deze debatten zijn diverse amendementen en moties ingediend over onder meer wie moet betalen voor congestiemanagement en over voorrang voor aansluiting van duurzaam. In sommige gevallen hebben deze geleid tot aanpassing van het wetsvoorstel. Zo is bijvoorbeeld opgenomen dat congestiemanagement alleen toegepast moet worden als het doelmatig is en uitsluitend wanneer er sprake is van redelijkheid en proportionaliteit. Ook is opgenomen dat de netbeheerders aansluitingen voor duurzame productie binnen 18 weken moeten realiseren (buiten de niet voor de netbeheerder beïnvloedbare termijnen, zoals vergunningsaanvragen). Uiteindelijk is het wetsvoorstel unaniem door de Tweede Kamer aangenomen.

Eerste Kamer
Na behandeling in de Tweede Kamer volgt nu de behandeling in de Eerste Kamer. Door de val van het kabinet was het spannend of dit wetsvoorstel controversieel zou worden verklaard. Dat is niet gebeurd en de behandeling vindt in de komende weken plaats. Een eerste schriftelijke vragenronde staat voor eind april gepland.

AMvB
Ondertussen moet veel van datgene wat in het wetsvoorstel staat verder uitgewerkt worden in Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's). Hierin wordt onder meer vastgelegd hoe het systeem van congestiemanagement precies gaat werken, hoe de voorrang voor duurzaam precies werkt en hoe de kostenallocatie precies moet worden ingevuld. Dit proces is nu volop gaande en een eerste marktconsultatie wordt dit voorjaar door het ministerie van Economische Zaken gehouden. Nadat de AMvB's zijn opgesteld, worden deze nog voorgelegd aan zowel de Eerste als de Tweede Kamer, waarna een toetsing door de Raad van State volgt. Hierna worden de technische codes nog aangepast.

Als dit volgens planning verloopt, dan zal het wetgevingstraject eind van dit jaar afgerond worden. Daarna kan er een begin gemaakt worden met het benodigde codetraject. Wanneer de wet in werking treedt is afhankelijk van bovenstaande trajecten en wordt nader bepaald.