ChristenUnie


Rouvoet: "Met dit programma toont de ChristenUnie karakter!"

Rouvoet: "Met dit programma toont de ChristenUnie karakter!"

dinsdag 06 april 2010 15:54 Lijsttrekker André Rouvoet introduceerde hiermee dinsdag 6 april het concept-verkiezingsprogramma van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Dames en heren,

Met dit programma toont de ChristenUnie karakter!

Dat blijkt al uit de titel: vooruitzien. De ChristenUnie kijkt naar de toekomst, naar de uitdagingen van vandaag en morgen. En gaat daarbij scherpe politieke keuzes niet uit de weg. Het programma bevat ingrijpende en ambitieuze hervormingsvoorstellen, maar toont ook oog te hebben voor de gevolgen die dat voor burgers, voor samenleving en economie kan hebben. Een partij die dat doet, toont karakter.

Wat ook opvalt is dat het programma lijnen doortrekt uit het verleden. De ChristenUnie is de afgelopen jaren niet vergeten waar ze vandaan komt. Ik heb regelmatig gezegd tegen mensen die zich afvroegen of de ChristenUnie door regeringsdeelname zou veranderen dat het volgende programma de lakmoesproef zou zijn over de vraag of we onszelf zijn gebleven. Welnu, in mijn ogen is de lakmoesproef geslaagd. Ook daarin toont de ChristenUnie karakter.

Ik voel mij zeer aangesproken door de vier vragen waarmee het programma begint: 1. Hoe bezuinigen we op een sociaal en economisch verantwoorde manier? 2. Hoe gaan we op een vreedzame manier om met onze culturele en religieuze verschillen? 3. Hoe werken we aan herstel van vertrouwen tussen overheid en burgers? 4. Hoe benutten we de crisis als kans op een duurzamer economie?

Daar gaat het de komende kabinetsperiode om. Daar gaan de verkiezingen van 9 juni dus over.

Door op deze vragen met concrete en verantwoorde voorstellen te komen, vormt dit programma een christelijk-sociaal antwoord op de uitdagingen van onze tijd. Het zijn keuzes die duidelijk maken: de ChristenUnie wil vooruitzien.

Allereerst ben ik blij met de voorstellen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. De ChristenUnie toont zich met de inzet op 16 miljard ambitieus: wij willen niet de kosten naar de volgende generatie doorschuiven, maar in een verantwoord tempo toewerken naar houdbare overheidsfinancien.

Concreet is er het ingrijpende voorstel om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Maar we doen dat wel in een verantwoord tempo: we nemen 10 jaar de tijd om van 52% naar 42% af te bouwen. Op langere termijn gaan we door naar het 30%-tarief van box 3.

Verder het concrete voorstel om de AOW-leeftijd versneld te verhogen: vanaf 2015 beginnen we al. Maar ook dat doen we in een verantwoord tempo: met 1 maand per jaar tot 2020, daarna met 2 maanden per jaar. Zo hebben mensen tijd om zich op deze verandering in te stellen.

We doen het voorstel om de WW aan te passen. Dat is vooral bedoeld om mensen weer aan het werk te helpen. We korten daarom niet op de duur: we rekenen op besparing doordat de regeling effectiever wordt, en houden een vangnet in stand voor wie het echt nodig hebben.

We ontkomen de komende jaren niet aan ingrepen in de zorg. Dat vraagt scherpe en gerichte keuzes. We lopen er niet voor weg dat mensen meer risico moeten gaan dragen in de toekomst. Zowel in de zorgverzekering als in de AWBZ introduceren we hogere eigen betalingen en wordt een groter beroep gedaan op het eigen sociale en familienetwerk rondom ouderen. Maar we willen dat doen naar draagkracht, om sociaal onverantwoorde gevolgen te voorkomen. Bovendien investeren we in de vitaliteit van de samenleving door meer geld te geven aan informele zorgorganisaties. Zo kan de samenleving zich inrichten op de nieuwe omstandigheden.

Dergelijke maatregelen zijn wat de ChristenUnie betreft niet uit te leggen als we niets zouden doen aan de hoge salarissen in de zorg. Het programma stelt daarom voor om 150 miljoen te besparen door medisch specialisten in loondienst te brengen.

Het programma schrikt dus niet terug voor ingrijpende maatregelen maar investeert ook in zaken die de ChristenUnie maatschappelijk belangrijk vindt.

Het gezin houdt de ChristenUnie hoog: de kinderbijslag en het kindgebonden budget worden samengevoegd en het programma plust daar 400 miljoen euro bij. De keuze om in plaats van de overdraagbare heffingskorting een belastingvrije som in te voeren per huishouden, zodat het niet langer uitmaakt hoe partners hun banen en werktijd verdelen, lijkt mij een eerlijk systeem.

De ChristenUnie wil het personeel in het onderwijs de ruimte geven. Weg met de verschillende subsidiestromen: in principe loopt de bekostiging van het onderwijs via één lump sum. Dat scheelt rompslomp en bestuurlijke drukte. We kunnen het onderwijs efficiënter maken door te schrappen in het aantal MBO-opleidingen en faculteiten te laten samenwerken. Tegenover enkele besparende maatregelen stelt de ChristenUnie 1,3 miljard investeringen in kwaliteit van PABO's en leraren, voldoende onderwijzend personeel, meer rekenonderwijs en een 6-jarige vakopleiding in het beroepsonderwijs.

Ik vind het verder van groot belang dat het programma voorstelt om te werken aan het vertrouwen tussen burgers en overheid.

De overheid moet zich bezighouden met zaken die echt van belang zijn. Ze moet kaders stellen en vertrouwen geven. Burgers, bedrijven en instellingen ruimte geven om maatschappelijke verantwoordelijkheid te kunnen dragen. Val de burger niet onnodig lastig met gegevensuitvragen en lange formulieren.

De overheid moet minder met zichzelf en meer met zijn kerntaak bezig zijn: handhaving van openbare orde en veiligheid op straat. Lof daarom voor de keuze om te investeren in veiligheid in de wijken: 400 miljoen voor agenten, straatcoaches en jongerenwerkers. En natuurlijk: sluiten die coffeeshops, en nergens meer blowen in de openbare ruimte!

Er valt nog veel meer te zeggen, maar dit is het wat mij betreft voor nu. Ik wil mijn complimenten en grote waardering uitspreken voor de leden van de verkiezingsprogrammacommissie, die zich de afgelopen weken uit de naad hebben gewerkt. Ondanks de plotselinge beperkte tijd die de val van het kabinet met zich meebracht zijn jullie wat mij betreft tot een voldragen programma gekomen, dat we met trots aan het congres kunnen voorleggen.

Het is een programma waarmee de ChristenUnie karakter toont. De ChristenUnie toont zich bewust van de opgaven waarvoor we ons land geplaatst zien. De ChristenUnie toont bovendien bewust van de gevolgen waarmee ingrijpende hervormingen gepaard zullen gaan. Dát mogen kiezers verwachten van een christelijk-sociale partij.

Dank u wel.