Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

ROVER is voor behoud Intercitystop in Best
De bedoeling van de Intercitystop in Best was om de Randweg Eindhoven tijdens de ombouw te ontlasten. Het contract met Rijkswaterstaat loopt begin april af, daarom stopt vanaf 12 april 2010 de Intercity niet meer in Best. De afdeling Brabant van ROVER, de Provincie Brabant, de Gemeente Eindhoven en de Gemeente Best zijn voor het handhaven van deze Intercitystop.

ROVER en de andere consumentenorganisaties pleiten er zelfs voor om de stops naar het weekend uit te breiden. Helaas heeft NS daar negatief op gereageerd. Een argument dat de NS noemt om de intercitystop op te heffen is dat er maar 250 automobilisten zijn overgestapt naar de trein. Als men probeert om meer automobilisten met de trein te laten reizen moet men niet te snel op rekenen op grote resultaten. Het is een zaak van lange adem om meer automobilisten in de trein te krijgen. Een ander punt dat de overstap van de automobilist naar de trein bevordert is de gratis parkeerplaats. Een ander argument van de NS om de Intercitystop in Best op te heffen is dat de Intercitystop in Best hogere frequenties in de toekomst in de weg staan.

ROVER vindt dat het belangrijkste punt bij deze beslissing zou moeten zijn het huidige aantal in- en uitstappers en het aantal te verwachten in- en uitstappers in de komende jaren. De hoge verbouwingskosten van dit station moeten worden terugverdiend door meer reizigers: een Intercitystop is dan logisch.

ROVER heeft de indruk dat, omdat het geld van Rijkswaterstaat wegvalt, NS niet meer geïnteresseerd is in deze Intercitystop, terwijl de extra kosten voor de NS voor deze Intercitystop minimaal zijn.

De enige methode om zo'n intercitystop te behouden lijkt een financiële regeling met NS, zoals dat ook met het Brabantse Nachtnet gebeurd is. ROVER vindt dat de provincies en steden meer invloed moeten hebben op dit soort beslissingen. Bij de komende aanbesteding van het Hoofdrailnet in 2015 zouden meer van dit soort zaken vastgelegd moeten worden.

ROVER-bestuur afdeling Brabant
Pagina geplaatst: 6 april 2010