Ministerie van Financiën

Aanhoudingen in onderzoek overtreden exportregels

Nieuwsbericht | 06-04-2010 | FIOD-ECD

De FIOD heeft vandaag elf doorzoekingen verricht en vier verdachten aangehouden. Het onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket richt zich op mogelijke overtredingen van de exportregels. De verdachten zijn alle vier aangehouden in de provincie Limburg en werkzaam bij een bedrijf dat handelstransacties verricht met bedrijven in het buitenland. Ze worden verdacht van het overtreden van exportregels, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Het vermoeden is dat er goederen en producten zonder vergunning zijn uitgevoerd naar Iran. Om dit te realiseren zijn meerdere documenten, zoals douane- en vervoersdocumenten, vervalst. Het gaat om de uitvoer van `dual use goederen', dit zijn goederen die naar hun aard voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden.

De doorzoekingen vonden plaats in woningen in Venlo, Weert, Hegelsom en Roggel en bij bedrijfspanden in Hoofddorp, Ridderkerk, Dordrecht, Duiven en Venlo. Op meerdere locaties is administratie in beslag genomen.

De uitvoer van `dual use goederen' is, vanwege veiligheidsredenen en een reeks van internationale afspraken, aan voorwaarden gebonden. Kijk voor meer informatie over de exportcontrole van strategische goederen op www.rijksoverheid.nl.