Inspectie voor de Gezondheidszorg

opgeheven

Verscherpt toezicht verpleeghuis De Kreek in `s-Gravenzande opgeheven

Nieuwsbericht | 06-04-2010

De Inspectie voor Gezondheidszorg heeft per 29 maart 2010 het verscherpte toezicht voor verpleeghuis De Kreek te 's-Gravenzande opgeheven. De Kreek is een onderdeel van de stichting Zorginstellingen Pieter van Foreest (Delft). Deze stichting biedt een combinatie van zorgvormen in ruim 20 locties in het Westland, Oostland en Delft.

Redenen instellen verscherpt toezicht
Het verscherpt toezicht bij verpleeghuis De Kreek is op 1 december 2009 ingesteld na een onaangekondigd bezoek van de inspectie op 27 september 2009 en twee vervolgbezoeken op 26 en 30 oktober 2009. Hieruit bleek dat er op zorginhoudelijk niveau grote risico's waren voor de cliënten en dat de personeelsbezetting in kwalitatief en kwantitatief opzicht absoluut onvoldoende was. Het vertrouwen dat de inspectie in de organisatie had om deze problemen op korte termijn adequaat te herstellen, was op dat moment onvoldoende en van doorslaggevende reden voor de inspectie om verscherpt toezicht in te stellen.

De inspectie heeft sinds het onder verscherpt toezicht stellen van het verpleeghuis de kwaliteit van zorg nauwlettend gevolgd. Er zijn drie bezoeken afgelegd: op 8 januari 2010 een onaangekondigd bezoek en op 18 januari en 26 februari 2010 twee aangekondigde bezoeken.

Opheffen verscherpt toezicht
De inspectie heft het verscherpt toezicht op om de volgende redenen:
- Het opgestelde plan van aanpak wordt goed uitgevoerd;
- Daardoor is er zichtbare en meetbare vooruitgang geboekt;
- Het gebrek aan vertrouwen dat de inspectie in organisatie had, is hierdoor hersteld.

Omdat het om een voorzichtig herstel gaat, volgt de inspectie het verpleeghuis intensief. De Kreek moet iedere maand een voortgangsrapportage naar de inspectie sturen en na drie en zes maanden worden de vorderingen in de praktijk getoetst. Zo moet de kwaliteit van de zorg op hetzelfde niveau komen als dat van de andere, recent door de inspectie bezochte locaties van de stichting Pieter van Foreest.

De bevindingen van de inspectie staan in onderstaande rapporten.

Meer informatie


* De Kreek s-Gravenzande 8 en 18 januari 201006-04-2010 | PDF-document, 386 kB

* De Kreek s-Gravenzande februari 201006-04-2010 | PDF-document, 405 kB

Zie het origineel