Politiebond ACP

6 april 2010

COT-rapport HvH en C2000 nader bekeken

Aanstaande donderdag komt de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties bij elkaar. Er zal dan onder meer gesproken worden over het COT-rapport betreffende Hoek van Holland en C2000. De ACP verstuurde vandaag een advies over hoe om te gaan met beide inhoudelijke onderwerpen. Hieronder een korte uitleg op hoofdlijnen.

Aanstaande donderdag praat de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties onder meer over het COT-rapport betreffende Hoek van Holland en C2000.

Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) presenteerde begin december de onderzoeksresultaten naar de strandrellen bij Hoek van Holland. Demissionair minister Hirsch Ballin (BZK) stuurde vervolgens de kabinetsreactie hierover naar de Tweede Kamer. Daarin gaf hij aan dat "de conclusies en aanbevelingen zeker aanleiding geven om andere locale veiligheidspartners nog eens scherp te laten kijken naar de door het COT genoemde processen rond evenementen". De ACP vindt dat dit `scherp kijken' moet leiden tot een landelijk referentiekader rondom de coördinatie van vergunningverlening voor evenementen.

Capaciteit Nederlandse politie
De ACP vraagt nadrukkelijk aandacht voor de rol van de betrokken partners. Nu lijkt het er op dat de burgemeester `bepaalt' en de politie `draait'. Daarbij zou regelmatig te weinig aandacht zijn voor de beschikbare capaciteit van de politie. Dit legt druk op de collega's en betekent een toenemend gevaar voor de openbare orde. In het jaarplan van de politie dienen duidelijke afspraken te worden opgenomen over de maximaal beschikbare capaciteit voor evenementen. Als die is `opgebruikt', moeten er andere keuzes worden gemaakt. Of er moeten evenementen worden geannuleerd.

Organisatorische maatregelen
Binnen de politieregio Rotterdam-Rijnmond worden al maatregelen getroffen op organisatorisch en personeel gebied. De ACP vraagt zich af of de getroffen maatregelen beperkt moeten blijven tot de regio Rotterdam-Rijnmond of dat deze landelijk doorgevoerd moeten worden. Gebeurt dit niet, dan is het slechts een kwestie van tijd tot een incident zoals in Hoek van Holland zich in een andere regio voordoet. Ook zou de ACP graag zien dat vergunningverlening rondom grootschalige evenementen en de operationele uitvoering daarvan veel meer multidisciplinair wordt opgepakt. Dit met een duidelijke verdeling in taken en verantwoordelijkheden onder aansturing en eindverantwoordelijkheid van de veiligheidsregio.

C2000
Een tweede punt van aandacht tijdens het algemeen overleg met de Tweede Kamer deze week is de situatie rondom C2000. De problemen met de dekking en werking van het communicatiesysteem C2000 worden eindelijk voortvarend opgelost. Ook komt er een onderzoek naar de toekomstbestendigheid van het systeem. De ACP ondersteunt de aanbevelingen van de commissie Berghuis en verzoekt de minister om zo snel mogelijk tot uitvoering over te gaan.

Het complete document dat naar de Tweede Kamer is verstuurd en het 10-puntenplan van de ACP, kun je hieronder downloaden.
---

Bestanden:
Brief_10.111_Voorz._2e_kamer_der_Staten_Generaal.pdf Tienpuntenplan_geweld.pdf