Provincie Utrecht

Ingrijpen in kantorenmarkt urgent

6-4-2010 -

Ondanks structurele leegstand nog steeds nieuwbouw in de planning

Dit is een van de conclusies van de Taskforce Transformatie Utrecht. Een groep van 20 bestuurders en specialisten uit de provincie Utrecht dat op initiatief van provincie Utrecht de kantorenmarkt onderzocht heeft. Leegstand is een structureel probleem in de provincie Utrecht. Het aanscherpen van fiscale regels door het Rijk is een van de aanbevelingen die de Taskforce doet voor het stimuleren van transformatie van structureel leegstand in de kantorenmarkt in provincie Utrecht naar met name woningen.

Wat is de situatie?
Er staat 6 tot 8 miljoen m2 kantoorruimte leeg in Nederland. In de provincie Utrecht is dat bijna 700.000 m2. Goed voor circa 60.000 werkplekken of 10.000 appartementen. Dit betreft de leegstand. Er worden tot op heden daarnaast nog steeds nieuwe kantoren gepland. Dit tegen de economische en demografische trend in dat er geen invulling is voor de huidige leegstand. Voorbeelden zijn: gemiddelde kantoorruimte die een werknemer nodig heeft neemt af door trends als de steeds verdergaande digitalisering, vergrijzing, flexibeler werktijden en thuiswerken. Het wordt dan ook niet aannemelijk geacht dat een aantrekkende economie de nog steeds hard toenemende leegstand weer oplost. Dit zou betekenen dat er 500.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij zouden moeten voor de invulling van de leegstand.

Aanbevelingen Taskforce
De Taskforce Transformatie doet aan alle betrokken partijen zoals het Rijk, gemeenten in de provincie Utrecht, ontwikkelaars en corporaties aanbevelingen. Maak leegstand duurder en transformatie goedkoper. Enkele voorbeelden van aanbevelingen zijn: schaf overdrachtsbelasting af bij transformatie, verlaag BTW-tarief naar 6% bij activiteiten voor transformatie en beperk fiscale aftrekbaarheid van leegstaande kantoren tot maximaal drie jaar. Deze aanbevelingen zijn ook voor partijen buiten de provincie Utrecht interessant. Leegstand van kantoren is een landelijk probleem. De aanbevelingen zijn bijgevoegd.

Wat doet de provincie Utrecht zelf?
De provincie Utrecht gaat op provincieniveau de bestaande plancapaciteit van (nog niet gebouwde) kantoren in kaart brengen en beleid ontwikkelen de plancapaciteit in balans te brengen met een in potentie gezonde kantorenmarkt. Ook brengt de provincie de aanbevelingen actief onder de aandacht in Den Haag en bij gemeenten.

Daarnaast worden enkele voorbeeldprojecten ondersteund. Het doel is kennis van transformatie opdoen en deze kennis verspreiden onder de betrokken partijen. Meer acties zijn in de bijlage bijgevoegd.

Plan `The Edge' in Nieuwegein is een van de voorbeelden. Op deze locatie is de kantoorbestemming door samenwerking van gemeente, provincie en eigenaar gewijzigd in 73 starterswoningen en 52 duurdere woningen. Een ander voorbeeld is dat door actieve mediation van de provincie en kortstondige inzet van een deskundige ertoe geleid heeft dat het pand Archimedeslaan 16 te Utrecht (20.000 m2 leegstaand school- en kantoorgebouw) in 2010 tijdelijk, voor de duur van 5 jaar, getransformeerd zal worden naar 198 studentenkamers en 50 kunstenaarswoon-werkruimtes.

Transformatie is belangrijk voor behoud prachtige landschappen in provincie Utrecht
Eén van de mogelijkheden om de mooie landschappen in de provincie Utrecht te sparen én toch tegemoet te komen aan de druk op de woningmarkt is het grijpen van binnenstedelijke kansen zoals het transformeren van structureel leegstand. Naast transformatie steunt de provincie Utrecht gemeenten bij het benutten van binnenstedelijke kansen voor woningbouw.

Bijlage: Taskforce Transformatie (Acrobat reader, 445kb)

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030-2582122