Gemeente Rotterdam

eerste resultaten motorstraatgebied

22 maart 2010 | rotterdam | persbericht

Wethouder Hamit Karakus, portefeuillehouder Mieke van der Graaf en Rob Kievit (Ikazia Ziekenhuis) presenteerden maandag 22 maart de eerste resultaten van de gebiedsontwikkeling in Hart van Zuid. De nieuwe parkeergarage van het ziekenhuis, het tijdelijke parkeerterrein aan de Jan Ligthartstraat én Werkdorp Motorstraat, het voorlopig ingerichte terrein door en voor jongeren.
Ontwikkelingen Motorstraatgebied

Ook overhandigde de wethouder het nieuwe Sociaal programma aan de portefeuillehouders. Wethouder Hamit Karakus is blij met de behaalde mijlpalen: "Het doel van de gebiedsontwikkeling in Hart van Zuid is dat verschillende ontwikkelingen elkaar versterken. Het is mooi om te zien dat er nu daadwerkelijk een kruisbestuiving plaatsvindt en de meerwaarde zichtbaar is voor bewoners, bezoekers en ondernemers."

Speerpunten Hart Sociaal 2010
Hart Sociaal heeft in 2010 drie speerpunten. Ten eerste draait het om de uitvoering van elf (nieuwe) deelprojecten waarbij de zichtbaarheid van de resultaten prioriteit heeft. De projecten zijn ondergebracht in vijf thema's: Kunst en cultuur, Werk, opleiding en stage, Sport en bewegen, Sociaal beheer en Participatie en coalities. Een gedeelte van Hart van Zuid wordt middels een Publiek-Private Samenwerking aanbesteed en het tweede speerpunt is dan ook het verankeren van de thema's van Hart Sociaal in dit aanbestedingsdossier.

Tot slot wordt 2010 benut om tweezijdige procesafspraken te maken tussen sociaal en fysiek om te komen tot een échte integrale gebiedsontwikkeling. Waar voor het aanbestedingsdossier het doel is om concrete eisen en wensen voor de markt te formuleren, draait het hier om het vertalen van sociale uitgangspunten naar de fysieke ontwikkelingen om zo verbindingen te leggen tussen het programma Hart Sociaal en de drie fysieke deelprojecten (knooppunt Zuidplein, Ahoy Playtime, Motorstraatgebied).

Parkeren
De nieuwe parkeergarage van het Ikazia Ziekenhuis is zeven dagen per week en 24 uur per dag open en biedt plaats aan 440 auto's. De nieuwe parkeervoorziening is niet alleen een aanwinst voor patiënten, bezoekers en personeel van het ziekenhuis, maar leidt naar verwachting ook tot minder parkeeroverlast in de buurt. Om de parkeerdruk in het gebied verder te verlagen, is door de deelgemeente Feijenoord een tijdelijke parkeerplaats met 107 vakken aangelegd aan de Jan Ligthartstraat.

Unielocatie Zuiderpark en Werkdorp Motorstraat
Dit najaar start de bouw van de Unielocatie Zuiderpark. In deze school aan de Montessoriweg volgen jongeren van Zuid vmbo, mavo- en mbo-opleidingen, waarbij doorlopende leerlijnen centraal staan. Zuiderpark (vmbo en mavo) en Zadkine (mbo) ontwikkelen gezamenlijk in één gebouw een nieuwe school voor deze `toppers'. Om de leefbaarheid van het gebied te verbeteren is op dit moment op het bouwterrein het Werkdorp Motorstraat in aanbouw. In dit Werkdorp voeren jongeren uit omliggende scholen allerlei projecten uit. Er is ook een virtueel platform waar betrokkenen elkaar ontmoeten.

Hart van Zuid
Het Motorstraatgebied is dé startmotor van Hart van Zuid. Alle kansen en kwaliteiten van het ruim 200.000 inwoners tellende Rotterdam Zuid komen samen in haar centrum, het Hart van Zuid. Dit gebied rond Ahoy, metro- en busstation, Winkelcentrum Zuidplein en het Motorstraatgebied ondergaat een grondige gedaanteverwisseling waarbij de woon-, leer-, werk- en verblijfsomgeving een enorme impuls krijgen. Hart van Zuid is aangemerkt als een van de VIP gebieden in de Stadsvisie.