D66

dinsdag 6 april 2010

Faillissement geen schande

D66-leider Alexander Pechtold wil dat een faillissement geen schande meer is, maar dat mensen snel de kans moeten hebben op herstel en een nieuwe kans. Nu is een faillissement meer dan vier jaar bureaucratie en vaak het einde van een goede reputatie. Dit zegt de sociaal-liberaal vandaag bij het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van het boek 'Ondernemende Types' over verschillende soorten ondernemers. Pechtold sprak samen met Loek Hermans, de voorzitter van MKB-Nederland, over het onderzoek.

Stigma

Anders dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten zorgt een faillissement in Nederland vrijwel direct voor een slechte reputatie voor de ondernemer die failliet gaat. Pechtold: Faillissement wordt in Nederland gezien als falen en niet als een tegenslag op weg naar een succesvol bedrijf. Als iemand ondanks een goed businessplan een keer failliet gaat, moeten we hem aanmoedigen om het nog eens te proberen. Het stigma dat een faillissement nu met zich meebrengt, remt ondernemerschap en daarmee banengroei. Onderzoek van de Amerikaanse Kauffman Foundation heeft uitgewezen dat bijna alle nieuwe banen die tussen 1980 en 2005 in de VS gecreëerd werden, afkomstig waren van bedrijven van vijf jaar of jonger. Bij bestaande bedrijven kwam er netto vrijwel geen baan bij.

Faillissementswet

Pechtold wil ook dat de Faillissementswet wordt aangepast. De wet uit 1893 is nooit fundamenteel herzien, maar is door jurisprudentie en gedeeltelijke herzieningen onoverzichtelijk geworden. De sociaal-liberaal wil ten eerste dat de regeling voor surseance van betaling beter toegankelijk wordt. Op dit moment komen bedrijven zo laat in de regeling terecht, dat een faillissement al bijna vaststaat. Pechtold: Als bedrijven eerder aan de bel trekken, kan een reorganisatie het bedrijf mogelijk nog redden. Denk bijvoorbeeld ook aan quickscans door banken van bedrijfsvoeringen, waardoor faillissementen worden voorkomen. In het eerste kwartaal van dit jaar gingen 1769 bedrijven failliet, 5 procent meer dan in dezelfde periode in 2009.

Avontuur

Daarnaast vindt de D66er het vervolgtraject van een faillissement te lang en te bureaucratisch. De gerechtelijke procedure duurt vaak een jaar en daarna komt een schuldsanering van drie jaar. Bijkomend probleem is dat in veel Europese landen frauduleuze faillissementen hetzelfde worden behandeld als niet-frauduleuze. Pechtold: Als iemand te goeder trouw heeft gehandeld moeten we hem niet vier jaar vasthouden in een faillissement. Mensen die het relatief zekere bestaan van een vaste baan opgeven om zich in het avontuur van het ondernemerschap te begeven, moeten we stimuleren. Dat is niet alleen goed voor de ondernemer in kwestie, maar voor de hele samenleving.