Intimidatie in de horeca: Hoe te handelen

06/04/2010 18:00

Stichting Horeca Onderwijs

Breda, 6 april 2010

P e r s b e r i c h t

BREDA - Stichting Horeca Onderwijs (SHO ofwel sho-horeca.nl) ontving afgelopen week een paniektelefoontje van een Horecaondernemer uit Den Haag. Het bedrijf was door iemand bezocht, die zeer intimiderend een pistool op tafel legde.

Onlangs belde een horecaondernemer het Opleidingsinstituut. Zij vroeg om de Directeur, André Pols en kwam met het volgende verhaal: Rond de middag was er die dag een chique uitziende heer het restaurant binnengekomen met een andere heer, die later zijn chauffeur bleek te zijn. Nadat ze kennis genomen hadden van de menukaart en besteld hadden, legde de chique heer brutaal een pistool op tafel. Dit werd aanvankelijk door de ober niet opgemerkt, totdat het hoofdgerecht geserveerd werd. De ober was behoorlijk van slag en verwittigde de eigenaresse van het restaurant meteen. Inmiddels was het personeel in paniek geraak. Enkele werknemers waren via de achterdeur zelfs het pand uitgevlucht. De betreffende ober bleef, maar durfde over het pistool geen opmerking te maken naar deze gasten toe. Bij aankomst van de eigenaresse was de bewuste gast reeds vertrokken. Hij had gewoon afgerekend, inclusief een dikke fooi, en was met wapen-en-al in een grote Mercedes vertrokken.

De vraag van de onderneemster aan André Pols was of er geen training was om dit soort situaties te kunnen leren 'handelen'. Niet dat ze verwachtte dat dit wapenincident nog vaker voor zou komen, maar soortgelijke 'moeilijke situaties' kwamen toch vaker voor dan vroeger. Nadat dhr. Pols haar uit had laten praten, adviseerde hij haar om in dit soort ernstige gevallen meteen de politie te bellen. Het dragen en tonen van verboden wapens is volgens de wet een misdrijf. (Los van de vraag of het hier een legaal of illegaal wapen betrof, moet, als we de wet goed lezen, bij het vervoer van een wapen, deze zó verpakt zijn dat dit niet voor onmiddellijk gebruik geschikt is).

Tenslotte gaf André Pols de onderneemster inderdaad de raad om het personeel te (laten) trainen zodat zij hier beter mee om kunnen gaan.. Zo biedt de (verplichte) cursus Sociale Hygiëne praktische handreikingen om op de juiste manier te reageren in geval van agressie, (sexuele) intimidatie, dronkenschap en overmatig gokken.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.sho-horeca.nl