ChristenUnie


Hoogste tijd voor Europees invoer- en verkoopverbod illegaal hout

Hoogste tijd voor Europees invoer- en verkoopverbod illegaal hout

dinsdag 06 april 2010 17:54 Tijdens het debat
over illegale houtkap in de Commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid van het Europees Parlement riep Europarlementariƫr Peter van Dalen(ChristenUnie) op tot een invoer- en verkoopverbod van illegaal gekapt hout. ,,We moeten de Raad van Ministers bewegen om te komen tot een besluit met ambitie."

Van Dalen in het debat: " Illegale houtkap heeft een enorme negatieve impact op de schepping. Bij ontbossing verdwijnen niet alleen bomen, maar verdwijnen hele ecosystemen en dat leidt tot een verlies aan biodiversiteit. Ook op economisch vlak zijn de gevolgen groot: bedrijven die handel drijven in illegaal gekapt hout drukken door hun lagere prijzen verantwoord opererende bedrijven uit de markt. Dat kan zo niet langer!"

Effectieve maatregelen hebben te lang op zich laten wachten. Van Dalen: ,,Gelukkig kwam er een stevig voorstel van de Europese Commissie. De Raad was echter verdeeld en heeft de meeste amendementen van het Europees Parlement in eerste lezing niet overgenomen. Daarom moet het Parlement nu in tweede lezing een sterk geluid laten horen. Zo kunnen we de Raad bewegen richting een ambitieuzer besluit! Er zijn immers signalen, dat diverse Lidstaten wel de goede kant op willen bewegen."

Van Dalen maakt zich hard voor een verbod op illegaal hout. ,,Met name een verbodsbepaling voor de invoer en verkoop van illegaal hout is belangrijk. Dat een dergelijk verbod mogelijk is heeft Amerika laten zien in 2008, ik zie geen enkele reden waarom Europa dit niet zou kunnen."

Het ziet er naar uit dat in het Europees Parlement inderdaad een stevige positie in tweede lezing zal worden ingenomen.