Ingezonden persbericht


`

PERSBERICHT

Denken over vrijheid

Vrijheid! Iedereen heeft zo wel zijn eigen gedachten over de betekenis van vrijheid. De een denkt aan de vrijheid van meningsuiting of aan de vrijheid om je talenten te ontwikkelen. De ander vindt vrijheid vooral in onbeperkte vrije tijd en genoeg geld om te kopen wat je je maar voor kunt stellen. Weer een ander denkt eerder aan de bevrijding van een onderdrukker en het recht op zelfbeschikking.

Tegen de achtergrond van het onderwerp Vrijheid biedt SCHUNCK*bibliotheek in april - de Maand van de Filosofie - een gevarieerd programma met twee lezingen, een cursus en een filmvoorstelling.

Op vier woensdagavonden in april (7,14, 21 en 28) gaat socioloog en humanist Bart Petersen met de deelnemers na welke rol vrijheid in ons dagelijks leven en denken speelt. Vervolgens verkent hij de traditionele filosofische bronnen over het denken over vrijheid. Kevin Toma is een bekende filmrecensent en musicus die na zijn studie Film- en Opvoeringskunsten een jaar filosofie studeerde. Hij gaat in zijn Filosofische Filmlezing (6 april, 20.00 uur) in op filosofische thema's in de film in het algemeen. Filosoof Eric Bolle is zeer gefascineerd door de vraag hoe filosofie kan bijdragen aan beter beleid en beter leiderschap. Hij grijpt in zijn lezing Leiderschap & Vrijheid op 27 april terug naar de nagenoeg vergeten filosofie van de Duitser Schelling (1775-1854). Schellings denktrant kan volgens Bolle managers helpen een betere leider te worden, omdat deze filosofie vrijheid beschouwt als het wezen van alle mensen en dingen, en het menselijke bestaan richt op de verwerkelijking daarvan. In samenwerking met Filmhuis De Spiegel draait ten slotte op dinsdag 20 april om 20.00 uur de film Stalker in de filmzaal van SCHUNCK*. Stalker vertelt het verhaal van een schrijver en een wetenschapper die onder leiding van de gids Stalker een Verboden Zone betreden. Voortdurend bedreigd door zichtbare en onzichtbare gevaren, proberen de drie mannen een in de zone gelegen mysterieuze kamer te bereiken. Het wonderlijk mooie kleurgebruik, het camerawerk en belichting zorgen voor een mysterieuze sfeer, waarin de filosofische gesprekken, vol symboliek, een bijzondere dimensie krijgen.

De cursus Hoezo Vrijheid en de lezing Leiderschap & Vrijheid zijn gratis bij te wonen. Reserveren is aanbevolen (www.schunck.nl). De entree voor de filosofische filmlezing bedraagt E 5 en de film Stalker E 7. Meer informatie vindt u op www.bibliotheekheerlen.nl en www.schunck.nl

SCHUNCK*
Bongerd 18, Heerlen
T 045-5772200

//////////////