TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 02-04-2010

Televisie
TROS REGELRECHT
Uitzending dinsdag 6 april
Nederland 1 - 21.05 uur

OUDERS DOODGESLAGEN GERD NAN VAN WIJK PRATEN VOOR HET EERST

De jongen die in 2007 de 16-jarige Gerd Nan van Wijk doodsloeg kreeg twaalf maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Voor de ouders van de gedode jongen is deze straf onverteerbaar. "Acht maanden slaat nergens op. Dit is heel definitief voor ons. Onze kinderen zullen nooit meer met zijn vieren op een foto staan, ja foto's van vroeger", aldus de verbijsterde ouders. Ze doen in TROS REGELRECHT voor het eerst hun verhaal voor de camera. Tot en met hun achttiende vallen jeugdige criminelen onder het jeugdstrafrecht. Volgens het jeugdstrafrecht kan maximaal een jaar gevangenisstraf worden opgelegd aan misdadigers tot en met 16 jaar. Aan 17 en 18-jarigen kan maximaal twee jaar jeugddetentie worden gegeven. "Dat tast het rechtsgevoel van burgers aan", aldus Ivo Opstelten. Joost Eerdmans vindt dat als er volwassen daden worden gepleegd, er ook volwassen straffen moeten worden opgelegd. TROS REGELRECHT pleit in de Tweede Kamer voor een verhoging van de maximale straffen in het strafrecht voor kinderen.

Hondenpoep is nog steeds ergernis nummer 1 in Nederland. Maar van de in Nederland geïnde hondenbelasting besteedden gemeenten slechts 60 procent van dat geld aan de bestrijding van hondenpoep, blijkt uit onderzoek onder 102 gemeenten in 2007. De rest verdwijnt in de algemene middelen. Hiermee lijkt de hondenbelasting voor veel gemeenten een melkkoe. Vooral plattelandsgemeenten zien de inkomsten uit de hondenbelasting als een welkome aanvulling van de algemene middelen. TROS REGELRECHT vraagt zich af hoe het kan dat de straten nog vol liggen met poep, terwijl er genoeg geld binnen komt om die hinder te bestrijden.

En TROS REGELRECHT bezoekt opnieuw Doorn. Jongeren dreven de buurt tot wanhoop met harde muziek, vernielingen en rotzooi. Hoe is de situatie nu?

TROS REGELRECHT is een programma over sociaal maatschappelijke problemen. Speerpunten zijn overlast en wangedrag in 'de buurt'. Iedereen die wordt geconfronteerd met een situatie waar niets aan wordt gedaan, kan de hulp inroepen van TROS REGELRECHT. Een team van deskundigen, onder leiding van Ivo Opstelten, helpt om sociaal maatschappelijke problemen aan te pakken. Het team bestaat uit Ivo Opstelten (De leider), Joost Eerdmans (De onderhandelaar), Mildred Roethof (De deskundige jeugdcultuur), Clarice Stenger (De advocaat) en Bernard Tomlow (De meester in het kort geding).

Informatie over TROS REGELRECHT is ook te vinden op www.trosregelrecht.nl




TROS