Raad van State


dinsdag 6 april 2010
9.45 uur

Zitting over de afwijzing door de minister-president van een verzoek van een inwoner uit Den Haag om openbaarmaking van alle stukken die betrekking hebben op de zogeheten interdepartementale strategiegroep Irak. Dit is een ambtelijke werkgroep die op verzoek van de regering in 2002 is ingesteld naar aanleiding van de toegenomen spanningen rondom Irak. De minister-president heeft het verzoek afgewezen omdat de opgevraagde stukken zijn opgesteld voor intern beraad en bovendien persoonlijke beleidsopvattingen bevatten. De rechtbank in Den Haag verklaarde in september 2009 een eerder beroep van de man ongegrond. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de minister-president de documenten terecht geweigerd. Tegen die uitspraak komt de man in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908518/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Bergambacht van het bestemmingsplan 'Buitengebied'. Het plan heeft betrekking op het landelijke gebied rondom Bergambacht, Ammerstol en Berkenwoude. Een aantal inwoners en verschillende bedrijven uit Bergambacht zijn het niet eens met het plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij kunnen zich om uiteenlopende redenen niet vinden in het plan. Sommigen vinden dat het plan te weinig bebouwings- en uitbreidingsmogelijkheden biedt. Anderen zijn het er niet mee eens dat er alleen maar natuur is toegestaan op hun percelen. Ten slotte hebben enkele veehouderijen er bezwaar tegen dat zij vooraf toestemming moeten vragen voor enkele agrarische werkzaamheden op hun percelen. (zaaknummer 200901080/1)

10.00 uur

Zitting over de besluiten van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de verleende subsidies aan de stichting ROC voor Educatie en Beroepsonderwijs Zadkine in te trekken en het te veel ontvangen subsidiegeld terug te vorderen. De subsidies waren eerder voor diverse projecten verleend op basis van de subsidieregeling ESF. ESF staat voor Europees Sociaal Fonds. Het gaat onder meer om projecten als 'Arbeidstoeleiding Werkloze Jongeren 1997', 'Koeltechnicus', 'Commercieel technisch medewerker' en 'Office Assistent'. De projecten zijn gericht op het verbeteren van de arbeidspositie van zogeheten herintreders, of het opleiden van langdurig werkzoekenden. De minister heeft de subsidies ingetrokken, omdat bij controlebezoeken is gebleken dat de stichting haar administratie niet op orde had. Zo zou na verloop van tijd in de administratie niet meer na te gaan zijn wie er via de subsidies aan een baan is geholpen. De rechtbank in Rotterdam heeft vorig jaar in diverse uitspraken van juli, oktober, november en december geoordeeld dat de minister terecht de subsidies voor de projecten heeft ingetrokken en teruggevorderd. Wel is daarbij in de meerderheid van de zaken aan het ROC een schadevergoeding toegekend omdat de zaken al sinds 2002 bij de rechtbank lagen. Het ROC is het niet eens met de intrekking van de subsidies en komt dan ook tegen de uitspraken van de rechtbank in hoger beroep. Ook de minister van Justitie komt samen met de Raad voor de Rechtspraak in hoger beroep tegen enkele uitspraken. Zij vinden dat de rechtbank niet de minister van Justitie, maar de Raad voor de Rechtspraak had moeten opdragen de schadevergoeding aan het ROC te betalen. Ook vinden zij de schadevergoeding te hoog. De rechtbank had er rekening mee moeten houden dat het om een groot aantal soortgelijke zaken gaat, zodat de schadevergoeding lager vastgesteld had moeten worden, aldus de minister en de Raad voor de Rechtspraak. Ook zouden de rechtbank hen ten onrechte niet hebben gehoord in deze zaken. (zaaknummers 200906448/1, 200907335/1, 200907337/1, 200907339/1, 200907350/1, 200907354/1, 200909702/1, 200909703/1, 200909814/1, 200909817/1, 200909820/1, 200909802/1, 200909929/1 en 200908958/1)

11.00 uur

Zitting over het wegaanpassingsbesluit van de minister van Verkeer en Waterstaat dat de aanleg van een zogeheten plusstrook mogelijk maakt op de A12 tussen Woerden en Gouda. Deze plusstrook wordt aangelegd in het kader van de Spoedwet wegverbreding. Een plusstrook is een extra linker rijstrook op de autosnelweg die mogelijk wordt gemaakt door het smaller maken van de oorspronkelijke rijstroken. Hiermee wordt de capaciteit van de weg vergroot. Twee inwoners uit Woerden vrezen voor geluidsoverlast en voor verslechtering van de luchtkwaliteit door de wegverbreding en komen tegen het besluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn de eigenaren van enkele woningen aan de Kromwijkerdijk en zij willen dat de minister meer maatregelen neemt om geluidsoverlast en verslechtering van de luchtkwaliteit tegen te gaan. Een man uit Reeuwijk vreest ook voor geluidsoverlast. Volgens hem gaat de functie van de geluidschermen grotendeels verloren omdat er kieren in zitten. De minister zou moeten zorgen voor betere geluidsschermen, aldus de man uit Reeuwijk. Ook vreest hij voor aantasting van de natuur. (zaaknummers 200909519/1)

14.00 uur

Zitting over het wegaanpassingsbesluit van de minister van Verkeer en Waterstaat dat de aanleg van twee spitsstroken mogelijk maakt op de A9 tussen Holendrecht en Diemen. Deze stroken worden aangelegd in het kader van de Spoedwet wegverbreding. Een spitsstrook is een extra rijstrook die op de vluchtstrook naast de rijbaan wordt aangelegd. De spitsstrook vergroot de capaciteit van de weg tijdens de spitsuren. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost van de gemeente Amsterdam en de stichting Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg zijn het niet eens met het besluit en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De stichting vindt dat de minister meer maatregelen had moeten nemen om geluidsoverlast op de Gaasperdammerweg tegen te gaan. Zo vinden zij dat er permanent een maximumsnelheid van 80 km per uur moet worden ingesteld, en niet alleen tijdens de openstelling van de spitsstroken. Het stadsdeel vindt vooral dat het onderzoek naar de geluidsbelasting niet deugt. Zowel de stichting als het stadsdeel vreest verder voor verslechtering van de luchtkwaliteit vanwege de aanleg en ruimere openstelling van de spitsstroken. (zaaknummer 200909299/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.