Korps Landelijke Politiediensten

Gerichte handhavingsacties bij wegwerkzaamheden

Volvo V50
Driebergen, 06-04-2010 o Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) houdt vanaf 19 april 2010 haar handhavingsacties op vijf locaties bij wegwerkzaamheden. Er is dan extra toezicht op de A2 Holendrecht Oudenrijn, Everdingen-Deil, A4 Hoofddorp Zouterwoude, A28 Hattembroek Lankhorst en A50 Valburg Grijsoord. Het extra toezicht op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort duurt nog tot 17 april 2010.

De voorlopige resultaten van de gerichte handhavingsacties op de A1 in 2010 zien er als volgt uit: In de eerste twee maanden van 2010 waren er bijna dagelijks gemiddeld 5 tot 6 eenheden actief op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort. In deze twee maanden zijn er 895 bekeuringen uitgeschreven tijdens staandehoudingen. Met stip bovenaan staat de mobiele telefoon vasthouden (23,2%). Bij Naarden zijn meer dan 100 fileontwijkers opgeschreven die onder aan de afrit niet de rijstrookpijlen opvolgden en de toerit weer opreden om weer in te voegen in de file (15,8%). In 14% van de gevallen betrof het een snelheidsovertreder en in 12% het niet dragen van de autogordel. In 11.7 % was het een overtreding van een gedragsregel en in 10,4% een overtreding uit de Wegenverkeerswet (misdrijven zoals alcohol en overtredingen zoals rijden zonder rijbewijs). Bij de snelheidsovertredingen liep het overtredingspercentage terug van 6,5% naar 5,2%. In cijfers: Januari 128005 passanten, waarvan er 8262 te hard reden. Februari 269078 passanten waarvan er 13888 te hard reden.

Klachten
In de maanden april, mei en juni vinden er op eerdergenoemde plaatsen werkzaamheden plaats, waar de verkeerspolitie van het KLPD nadrukkelijk aanwezig zal om de verkeersveiligheid en de doorstroming op die trajecten positief te beïnvloeden. Bij het KLPD komen ook dagelijks klachten binnen van weggebruikers die zich wel aan de verkeersmaatregelen houden. Met het gerichte toezicht zal het aantal overtredingen verminderen, minder ongevallen plaatsvinden en daardoor minder files ontstaan. Wegwerkzaamheden kenmerken zich niet alleen door werkzaamheden langs de weg. Er is meestal sprake van wegverleggingen, ontbreken van de vluchtstrook, versmalde rijstroken en in- en uitvoegend werkverkeer. In verband hiermee zijn er o.a. snelheidsbeperkende maatregelen opgelegd door de wegbeheerder.