Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 6 april 2010 |


1. Ontwerptracé besluit aansluitingen N2
Gedeputeerde Staten stemmen op hoofdlijnen in met het ontwerp-tracébesluit N2 aansluitingen Meerenakkerweg/Heistraat en Noord-Brabantlaan. Er worden wel enkele opmerkingen gemaakt over o.a. de consequenties voor water. De zienswijze wordt ter advisering gestuurd naar de commissie economie, mobiliteit en grotestedenbeleid.

2. Toegankelijkheid openbaar vervoer
Eind 2009 waren er in Brabant, met uitzondering van het SRE-gebied en buurtbushaltes, 654 bushalten aangepast voor mindervalide. Dit is conform de planning. In 2015 moet 90% van alle OV-voorzieningen toegankelijk zijn. Een voortgangsrapportage wordt verstuurd naar de commissie economie, mobiliteit en grotestedenbeleid.

3. Treasury Jaarplan
De provincie Noord-Brabant werkt aan professionalisering van de treasury functie zoals de instelling van een Treasury Commissie en een herziening van het Treasury Statuut. In het jaarplan 2010, dat GS vaststellen, worden de kaders beschreven waarbinnen gewerkt wordt. Dit jaarplan wordt ter kennisgeving verzonden aan de Rekeningcommissie

4. Memorie van antwoord Verordening Ruimte
Naar aanleiding van de uitkomsten van het Statendebat over het Burgerintiatief Megastallen Nee op 19 maart, stellen GS voor de ontwikkelingsmogelijkheden van de intensieve veehouderij in Verordening Ruimte aan te passen: één bouwlaag, in verwevingsgebied bouwblokken van max. 1,5 ha inclusief groen , in landbouwontwikkelingsgebieden idem met mogelijkheid tot ontheffing tot ten hoogste 2,5 ha inclusief groen, geen nieuwvestiging en voorlopige continuering van de bouwstop voor geiten- en schapenhouderijen.

5. Dag Brabantse Platteland
Alle leden van GS zijn vertegenwoordigd op de Dag van Ons Brabants Platteland op 30 mei, ieder in zijn of haar 'eigen' reconstructiegebied. De provincie organiseert deze dag wederom samen met de ZLTO. Het thema dit jaar is de boerderij als economische sector in de toekomst. Er vinden tal van publieksevenementen die dag plaats.

6. Energyweb
Het Havenschap Moerdijk krijgt maximaal E 190.000 excl. BTW voor de uitvoering van het Projectplan Energyweb Moerdijk 2010. Het gaat om het opstellen van een aantal businesscases, dat bij positief resultaat moeten leiden tot reststroomuitwisseling op het bedrijventerrein Moerdijk.

7. Voortgang verbouwing Noord-Brabants Museum
De voortgang van de werkzaamheden rondom de verbouwing van het Noord-Brabants Museum verloopt volgens planning. Een kleine tegenvaller is de gewijzigde regelgeving op het punt van bodemsanering en een flinke hoeveelheid asbest in de kruipruimten van het Waterstraatcomplex. GS nemen kennis van de voortgangsrapportage.

8. Statenvragen over zoönosennetwerk
Zoönosen zijn ziekten die van dier op mens kunnen worden overgedragen. Q-koorts is de meest recente zoönose, en het Brabantse Kennisnetwerk zoönose dat op 5 januari jl. is opgericht, houdt zich op dit moment dan ook bezig met het onderzoek naar q-koorts. De voorzitter van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid en Maatschappelijke Zorg (PRVMZ) is voorzitter van het netwerk, waaraan dertien organisaties deelnemen. Er is geen extra subsidie beschikbaar gesteld voor het kennisnetwerk. Dat antwoorden GS op vragen van de D66-statenfractie over het Brabants netwerk Zoönosen.

9. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan gemeente Eindhoven bouw van een gezondheidszorggebouw (Velthuiskliniek); gemeente Halderbergen uitbreiding van de fysiotherapiepraktijk, Bosschendijk 165b te Oudenbosch; gemeente Sint-Michielsgestel, oprichten van 10 woningen aan 't Hof (ongenummerd) te Gemonde.


---- --