EZ in overleg met MBI-klankbordgroep


Voor veel goed verdienende managers teveel obstakels om ondernemersdroom te verwerkelijken

RIJSWIJK, 20100406 -- Het ministerie van Economische Zaken staat open voor de knelpunten van managers die een bedrijf ter overname zoeken (Managers Buy In) en ontvangt graag een uit die doelgroep geselecteerde klankbordgroep. Tijdens de laatste netwerkbijeenkomst van Dutch Dream, intermediair gespecialiseerd in de begeleiding van MBI overnames, kwam die behoefte duidelijk naar voren. De babyboom ondernemers willen massaal hun MKB bedrijf verkopen en daar zijn gekwalificeerde managers voor nodig. Iman Merison, clusterleider Ondernemerschapsbeleid van het Ministerie, bevestigde het maatschappelijke belang van geslaagde bedrijfsovernames.

Er is genoeg ervaren ondernemerstalent in Nederland, maar voor veel reeds goed verdienende managers zijn er teveel obstakels om hun ondernemersdroom te starten. Nu de crisis weer wat aan het afzwakken is, nemen de activiteiten op de overnamemarkt weer toe. Met name de geleidelijke overname lijkt een oplossing te bieden voor de beperkte financieringsmogelijkheden die de banken momenteel bieden. De `oude' ondernemer blijkt in veel gevallen prima bereid om samen met de `jonge' ondernemer nieuwe groei in het bedrijf te brengen.

Tijdens de netwerkbijeenkomst kwamen de volgende obstakels van de MBI-er naar voren:
- Het overnameproces is nieuw voor mij
- Ik moet mijn (royale) vaste inkomen opgeven
- De overnamemarkt is erg ondoorzichtig
- Ik weet niet goed wat voor een bedrijf bij mij past
- Zo'n bedrijf is door mij niet te financieren
- Ik moet een (te) grote schuldenlast op mij nemen
- Ik heb naast mijn huidige baan geen tijd voor al dat `overname-werk'

Stuk voor stuk obstakels, die de weg naar het ondernemerschap belemmeren, maar die ook snel hanteerbaar worden door een betere informatievoorziening en door op de doelgroep afgestemde fiscale en/of financiële facilitering. Uit de zaal kwam het voorstel om op internet een portal te openen waarmee heel gericht de MBI informatievoorziening op aansprekende wijze toegankelijk wordt gemaakt. De huidige informatie kanalen van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel werd door veel aanwezigen veel te algemeen en te beperkt bevonden.

De gekwalificeerde managers met een sterke ondernemerswens hebben nog nergens in het land een representatieve spreekbuis. Daarom werd op initiatief van Dutch Dream een voorstel gedaan om een MBI- klankbordgroep op te richten. Diverse MBI- kandidaten in de zaal bleken direct bereid om aan zo'n klankbordgroep deel te nemen en de heer Merison wilde graag met hen in gesprek gaan. Nog dit voorjaar zal de groep haar eerste overleg op het ministerie hebben.

Dutch Dream B.V.