Surrealistische schilderkunst van de Tjechische meester Lukas Kandl


SCHEEMDA, 20100402 -- Galerie Beeldkracht in Scheemda exposeert van vrijdag 9 april t/m zondag 30 mei 2010 schilderijen in olieverf van de gerenommeerde Tjechische kunstenaar LukᨠKándl.

LukᨠKándl (Praag, 1944) is een gerijpt kunstenaar, die zichzelf steeds weer heeft weten te verdiepen. Hij heeft gedurende zijn carrière als kunstschilder een stijl ontwikkeld, die volledig uniek is. "Mijn kunst moet ergens geplaatst worden tussen Surrealisme en Fantastische Kunst, het is een mix van vervreemding, het absurde en het magische. Inspiratie voor mijn schilderijen komt gemakkelijk naar mij toe. In een vorig leven was ik verantwoordelijk voor de beroemde collectie van Rudolf II, keizer van het Heilige Roomse Rijk, die bestond uit kunstvoorwerpen, astrologische handboeken en gereedschappen, formules om goud te maken, de steen der wijzen, allerhande toverformules en een indrukwekkende verzameling van vreemde wezens en dieren. Ik ben erg geïnteresseerd in mythen, archetypes en symbolen van over de hele wereld. Ik lees over verschillende godsdiensten en ik respecteer ze allemaal. Het gaat mij er om de spiritualiteit bloot te leggen, die aanwezig is in alle mensen. Mijn ideeën hebben een plaats gekregen in een grote mentale bibliotheek, bestaande uit een eindeloze reeks van catalogi en onderwerpen. Ik hoef mijn hand er maar naar uit te strekken en de inhoud van mijn schilderijen komt op magische, maar ook natuurlijke wijze te voorschijn."

De humor, merkwaardige fantasie en het vakmanschap van deze wereldwijd gerespecteerde kunstenaar spreekt velen tot de verbeelding. Kándl woont en werkt sinds 1975 in Frankrijk, won vele internationale prijzen en onderscheidingen. In 2008 schreef Brigid Marlin, hoofd van de jury, die Kándl de eerste prijs toekende voor zijn surrealistische schilderkunst: "De wereld van LukᨠKándl is uniek. Door het venster van zijn krachtige verbeelding worden we binnengeleid in een wereld vol onmogelijkheden, waar katten en muizen rechtop lopen of ondersteboven, terwijl ze ons aankijken met raadselachtige ogen. We bevinden ons in een onverklaarbare droomwereld, maar we willen liever niet wakker worden uit deze mooie droom, die zo rijk is aan humor en ironie en aan andere amusante eigenaardigheden."

Kándl exposeerde mondiaal in honderden solo- en groepsexposities in Europa, Azië, Australië en de Verenigde Staten in cultuur- en wereldsteden als Berlijn, Amsterdam, Praag, Brussel, Parijs, Nice, Monte-Carlo, Milaan, Venetië, Osaka, New York, Los Angeles, New Orleans, Miami, Washington D.C., Fatehpur en Canberra. Van 9 april t/m 30 mei 2010 exposeert Galerie Beeldkracht in Scheemda bijna 30 van zijn olieverfschilderijen.

U bent van harte welkom en kunt expositie, galerie, kunstuitleen en lijstenmakerij bezoeken van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur en iedere zondag van 12 tot 17 uur. Het bezoekadres is: Torenstraat 6-8, 9679 BP te Scheemda, provincie Groningen. Informatie over LukᨠKándl vindt u op: http://www.beeldkracht.com/kunstenaars/Lukas-Kandl.htm Informatie over de galerie en de expositie vindt u op de website www.beeldkracht.com en op het web-log van de galerie: www.beeldkracht.web-log.nl.

Sander Kletter - galeriehouder Galerie Beeldkracht
april 2010





Galerie Beeldkracht