Tarief vliegticket Ryanair verandert bijna dagelijks


Onderzoek vliegttickettarieven laat enorme prijsschommelingen zien

BREDA, 20100406 -- Het tarief van een vliegticket bij Ryanair verandert bijna dagelijks. Dit blijkt uit onderzoek van reiswebsite StedenTripper.com, dat vier weken lang dagelijks de tickettarieven van elf vluchten van de Ierse prijsvechter onderzocht. Hierbij verschilde het totaaltarief van een ticket in 44% van de gevallen ten opzichte van de dag ervoor. Van al deze prijswijzigingen was 64% een prijsstijging, in 36% ging het tarief van het ticket juist omlaag.

"We wisten dat vliegtickettarieven vaak veranderen", aldus Erik Lammers van StedenTripper.com, "maar dat de prijs van een ticket in liefst 44% van de onderzochte gevallen anders zou zijn dan de dag ervoor, hadden wij ook niet verwacht. Je hebt bijna een kans van 1 op 2 dat het kaartje dat je vandaag boekt, morgen een andere prijs heeft."

Het grootst gemeten prijsverschil werd gemeten op een vlucht van Düsseldorf Niederrhein naar Stockholm. Het verschil tussen het hoogste en laagste tarief van een vlucht op 29 maart, waarbij op 2 april werd teruggevlogen, was liefst 640%. Binnen twee weken was het totaalbedrag gestegen van 195 euro naar ruim 1.400 Euro. Dit laat ook direct zien dat een last-minute in de meeste gevallen (92%) niet voordeliger is dan een ticket die eerder geboekt wordt.

StedenTripper.com onderzocht ook enkele prijsvergelijkers. Van de onderzochte prijsvergelijkers hanteerde 80% een hoger tarief dan Ryanair zelf doet, waarbij de verschillen opliepen tot 40% bovenop de originele prijs. Onderzoeker Lammers: "In plaats van een vergelijkingswebsite te raadplegen, kun je dus beter een paar dagen achtereen de prijs bekijken. Je hebt dan meer kans dat je uiteindelijk goedkoper uit bent."

Onderzoeksmethode:
De tarieven van vliegtickets van vluchten vanaf zes verschillende luchthavens die in of dichtbij Nederland liggen (Eindhoven, Maastricht, Düsseldorf-Weeze, Bremen, Frankfurt-Hahn en Brussel-Luik) werden onderzocht. Hierbij werden vooraf de routes, vertrek- en retourdata en de grootten van de reisgezelschappen bepaald. De prijzen werden onderzocht vanaf verschillende IP-adressen, waarbij cookies en cachedata, die de tarieven eventueel zouden kunnen beinvloeden, vooraf werden verwijderd.

Overige resultaten:
- Het gemiddelde verschil tussen het hoogste en laagst gemeten tarief was 153%.
- Het grootst gemeten verschil tussen twee opeenvolgende dagen was 162%.
- In 82% van de gevallen was het tarief van een ticket aan het einde van de onderzoeksperiode hoger dan bij aanvang van het onderzoek.

Nog meer resultaten, evenals een visuele weergave van de belangrijkste resultaten, zijn te vinden op de onderzoekspagina; http://www.stedentripper.com/blog/vliegtickets-ryanair/


Over StedenTripper.com:
StedenTripper.com is een non-profit vakantiewebsite met bestemmingsinformatie over 50 (voornamelijk Europese) steden. De vrijwilligers van StedenTripper houden ook een weblog bij, op http://www.stedentripper.com/blog/.

StedenTripper.com