Gemeente Berkelland


Buitengebied bij Ruurlo krijgt 60 km/uur zones

In 2010 wordt de maximum toegestane snelheid in het buitengebied ten zuiden van Ruurlo verlaagd tot 60 km/uur. Deze maximum snelheid geldt daar nu al in een klein gebied rondom de basisschool aan de Batsdijk. Nu krijgen alle wegen ten zuiden van de provinciale weg Ruurlo - Groenlo en ten oosten van de provinciale weg Ruurlo - Veldhoek een 60 km/uur-zone. Ook komt er een 60 km/uur-zone ten westen van de kom Ruurlo, op de Wiersseweg, de Dekkersweg en de Kleine Wiersse.

Op 6 april is er van 19.00 tot 21.00 uur een inloopbijeenkomst in het Partycentrum De Luifel, Dorpsstraat 11 in Ruurlo, Tijdens deze inloopbijeenkomst kunt u vragen stellen over de 60 km/uur-zones.

Provinciale weg

De provincie Gelderland start in maart 2010 met de herinrichting van de Stapeldijk en Batsdijk. De Stapeldijk en de Batsdijk vormen samen de provinciale weg Ruurlo - Zieuwent. Deze route krijgt een maximum toegestane snelheid van 60 km/uur. De gemeente Berkelland gaat direct aansluitend op de provinciale weg 60 km/uur instellen.

Verkeersveiligheid

Burgemeester en wethouders vinden het verlagen van de maximum snelheid noodzakelijk voor de verkeersveiligheid. In het buitengebied gebeuren nog steeds veel ongevallen, vaak met ernstige afloop. Het instellen van een `zone 60' is een middel om het aantal ongevallen te verlagen. Daarvoor zijn ook wegaanpassingen noodzakelijk. B&W vinden dat snelheidsremmende maatregelen alleen aangelegd moeten worden op gevaarlijke punten. Dus niet overal drempels, maar alleen waar dat nodig is.

Noodzaak

Snelheidsremmende maatregelen zijn in het gebied alleen nodig op de lange rechte stukken weg van de Scheiddijk en Tolhutterweg. Op beide wegen zijn drie kruispuntplateaus gepland, in alle gevallen bij wegaansluitingen. De plateaus kunnen met 60 km/uur goed worden bereden. Bij hogere snelheid zal het plateau voor de automobilist hinder geven.

Voorrang

Batsdijk, Tolhutterweg, Scheiddijk en Zieuwentseweg hebben een duidelijk verschil in uitstraling ten opzichte van de andere wegen. Verkeer op deze wegen heeft voorrang op verkeer uit de zijweg. Ook in het bestaande 60 km/uur gebied rondom de Bruil krijgt het verkeer op de Batsdijk en de Tolhutterweg weer voorrang.

Plannen inzien

De plannen kunnen van 16 maart tot en met 27 april 2010 worden ingezien in de Gemeentewinkel in Borculo en bij het Servicepunt in Ruurlo. U kunt ons tussen 16 maart en 27 april uw mening laten weten. Het college van burgemeester en wethouders zal bij de definitieve beslissing met uw mening rekening houden. Voor vragen over dit onderwerp kunt u bellen met de heer J. Bennink van de afdeling Ruimte en Projecten, telefoon 0545-250 272.