Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


6/4

Promotie 'Understanding the non-thyroidal illness syndrome from in vivo and in vitro studies'


Joan Kwakkel: 'Understanding the non-thyroidal illness syndrome from in vivo and in vitro studies'. Promotores zijn prof.dr. W.M. Wiersinga, emeritus-hoogleraar Endocrinologie en prof.dr. E. Fliers, hoogleraar Endocrinologie, in het bijzonder neuro-endocrinologie. Co-promotor is dr. A. Boelen.


Tijdens ziekte verandert het schildklierhormoon-metabolisme, leidend tot het Laag T3 syndroom. Dit syndroom wordt gekenmerkt door verlaagde schildklierhormoonconcentraties in het bloed, terwijl de TSH-afgifte door de hypofyse en de TRH-expressie in de hypothalamus gelijk blijven. Er wordt gedacht dat het Laag T3 syndroom een gunstig aanpassingsmechanisme is, maar tijdens langdurige ziekte zoals sepsis zou het ook nadelig kunnen werken. Kwakkel bestudeerde de rol van enzymen die schildklierhormoon kunnen activeren en inactiveren (dejodase type 1, 2 en 3) en van de schildklierhormoonreceptoren (TR?en TR?). Tijdens de normale schildklierhormoonregulatie speelt TR? een cruciale rol. Kwakkel ontdekte echter dat TR? juist belangrijk is in de veranderingen die optreden tijdens ziekte. Daarnaast zag zij dat de ziektegeïnduceerde veranderingen in dejodase-expressie in de spier afhankelijk zijn van de ernst van de ziekte. Al met al lijkt het zeer aannemelijk dat de veranderingen in dejodase
-expressie in de spier tijdens ziekte kunnen leiden tot lokale veranderingen in mitochondriële activiteit, die mogelijk mede bepalend zijn voor het ziektebeloop en de complicaties van sepsis.
Tijd: 14.00 uur