Ingezonden persbericht


Houten, 2 april 2010
DE VLIEGENIERSTER VAN KAZBEK IN PREMIÈRE
premièredatum valt op datum van Georgische opstand 65 jaar geleden

Op dinsdag 6 april a.s. beleeft de film De Vliegenierster van Kazbek van Ineke Smits zijn première in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. De premièredag valt op de historische dag dat 65 jaar geleden de Georgische opstand op het eiland Texel plaatsvond. De Georgische soldaten keerden zich tegen het Duitse leger en namen het op voor de Texelse bevolking. De film De Vliegenierster van Kazbek heeft deze achtergrond verwerkt in een romantisch en fantasievol verhaal. Op de premièreavond zijn de hoofdrolspelers Madelief Blanken, Rick Paul van Mulligen en Sylvia Poorta aanwezig. Zurab Zhghenti en Kakha Kintsurashvili, Georgische acteurs, komen speciaal over, evenals de Roemeense actrice Anamaria Marinca, die de rol vervult van vliegenierster. Het filmscript is van de hand van schrijver Arthur Japin die ook present zal zijn. De film zal verder bijgewoond worden door de burgemeester van Texel en afgevaardigden van de Georgische ambassade. De Vliegenierster van Kazbek d raait vanaf donderdag 8 april in de bioscopen.

De opstand

Op 5 april zou het 822ste Duits-Georgische bataljon vertrekken naar Oost-Nederland. Op 6 april 1945 kwamen de 800 Georgiërs tegen de Duitsers in opstand en noemden deze operatie de Dag der geboorte. In totaal werden die vroege morgen ruim 400 Duitsers gedood. Zij werden in hun slaap gekeeld. Aanvankelijk verliep de opstand geruisloos, maar het vasteland kon door enkele Duitsers worden gealarmeerd. Er volgde een wekenlange veldslag waarbij de tegenoffensief ruim 115 slachtoffers eiste onder de Texelaars. Op 20 mei, na de officiële bevrijding op 5 mei, werd Texel bevrijd door de Canadezen. Ongeveer 200 Georgiërs die veelal bij de Texelse bevolking waren ondergedoken, overleefden de opstand. Bron: Wikipedia - www.geschiedenis.vpro.nl - www.texel.net

De film
Marie is een meisje met een levendige fantasie. Op het vlakke eiland Texel droomt ze over bergen en verzamelt er zelfs plaatjes van. Ze zou liever iets anders met haar leven doen dan te trouwen met Paul, de zoon van de strandjutter. Als enig meisje in een groot en arm gezin in oorlogstijd lijkt ze niet veel keus te hebben. De verhoudingen en posities worden door de realiteit van de oorlog ook nog eens extra aangescherpt. Marie probeert die realiteit te overleven door te dromen. Vanaf het moment dat er een regiment Georgiërs op het eiland worden gestationeerd, verandert haar leven en bloeit ze helemaal op. Met hun film, muziek maar vooral met hun inventieve en ongebruikelijke overlevingsstrategieën en hun radicaal andere levensvisie, opent deze geïsoleerde groep buitenstaanders en in het bijzonder de jonge soldaat Goga, de weg voor Marie. Door hen wordt ze de persoon die zonder bang te zijn, al haar dromen verwezenlijkt.

De Vliegenierster van Kazbek is geproduceerd door Isabella Films (Oorlogswinter) in coproductie met Fu Works, Serendipity Films, Volya Films en NPS.

# einde persbericht #

Noot voor de redactie/