Gemeente Nijmegen

persbericht

06 april 2010 100406

Nijmegen blijft groeien

De stad Nijmegen blijft doorgroeien. De verwachting is dat de stad in 2020 tussen de 169.500 en 177.500 inwoners heeft, afhankelijk van het aantal woningen dat gebouwd wordt. De groei van de bevolking is vooral mogelijk door de woningbouw in de Waalsprong. De verwachting van Nijmegen strookt met de eerder gemaakte Regionale Bevolkingsprognose 2009-2040 van CBS/PLB. Daarin is Nijmegen een van de sterkgroeiendste gemeenten in Nederland, met een groei die naar verwachting boven de vijf procent uitkomt. Een keer in de vier a vijf jaar maakt de gemeente een Demografische Verkenning. Daarin wordt de vraag beantwoord hoe de bevolking zich de komende 10 tot 15 jaar zal ontwikkelen. Dit is belangrijk omdat veranderingen in de bevolking invloed hebben op allerlei gemeentelijke beleidsvelden. Ze bepalen de behoefte aan voorzieningen (onderwijs, zorg, sport etc.), de behoefte aan woningen en de samenstelling van de beroepsbevolking.

De afgelopen 15 jaar zijn er flinke veranderingen opgetreden binnen de Nijmeegse bevolking: het inwoneraantal steeg met meer dan 15.000 mensen, tot 163.000 inwoners in 2010. Daarbij was vooral sprake van groei van de groep inwoners rond de 20 jaar, en van de vijftigers.

Eén autonome, harde prognose bestaat niet. Daarvoor zijn er te veel verschillende processen van invloed op de bevolkingsontwikkeling zoals de aantrekkingskracht van de opleidingsinstellingen in Nijmegen, de economische positie van de regio of planologische beslissingen (bouwprogramma). In de Demografische Verkenning 2009 die nu klaar is, wordt de bandbreedte van toekomstige ontwikkelingen in kaart gebracht.

Enkele hoofduitkomsten van de Demografische Verkenning zijn: * De stad zal blijven groeien. Voor 2020 varieert het verwachte inwonertal tussen 177.500 ( bij een woningbouw van 13.000 woningen, conform de Woonvisie) tot 169.500 (bij een lagere bouwproductie) * De groei in deze periode vindt plaats bij bijna alle leeftijdscategoriën. De stad krijgt er zowel kinderen als dertigers bij. De groep twintigers blijft de grootste leeftijdsgroep. De leeftijdsklassen 60-70 en 70-80 stijgen het sterkst. Dit komt door het ouder worden van de grote geboortegeneraties van na 1945. De groep 40-ers (afkomstig uit de kleine geboortegeneraties uit de jaren '70) neemt juist in omvang af. * De bevolkingstoename concentreert zich in de Waalsprong. Ook in Oud-West (Waalfront) en het Stadscentrum geeft een behoorlijk aantal bouwplannen een groei-impuls. Daar tegenover staan stadsdelen als Dukenburg en vooral Lindenholt, waar huishoudensverdunning en vergrijzing zullen zorgen voor een afnemen van het aantal inwoners.

Landelijk worden er ook prognoses gemaakt met uitkomsten op lokaal niveau, bijvoorbeeld door CBS/PBL. Ook deze prognoses laten een sterke groei voor Nijmegen zien. Nijmegen maakt ook een gemeentelijke bereking omdat de uitkomsten voor een gemeente in de verschillende landelijke prognoses nogal uiteenlopen. Daarnaast stopt de informatiebehoefte niet op niveau van de gemeente als totaal. Ook voor specifieke wijken, stadsdelen en groepen is behoefte aan inzicht in toekomstige ontwikkeling.