Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 6 april 2010

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, secretaris


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 30 maart 2010 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

10.5556 Rapportage Trends in Alkmaar
Bruinooge
Probleemstelling:
In 2010 krijgt Alkmaar een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college. Ter voorbereiding van de collegevorming en vooral van het nieuwe collegeprogramma worden verscheidene beleidsstukken geproduceerd, waaronder een strategisch overdrachtsdocument.
Ter ondersteuning van deze stukken is in januari 2010 bij het team Onderzoek en Statistiek van de Algemeen Directeur het verzoek binnengekomen een trendrapportage over Alkmaar te produceren. Dit heeft geresulteerd in de rapportage Trends in Alkmaar. Een concept van het rapport is reeds toegevoegd aan het strategisch overdrachtsdocument. Daarnaast kan Trends in Alkmaar worden gebruikt als onderlegger bij het opstellen van het nieuwe collegeprogramma.

Besluit:
In te stemmen met de rapportage Trends in Alkmaar.

10.5845 Beantwoording brief OPA inzake brandweer Alkmaar Bruinooge
Probleemstelling:
De fractie van OPA stelt vragen over de organisatieontwikkeling van Brandweer Alkmaar naar aanleiding van het verschijnen van een rapport van de NVBR over de gewenste ontwikkeling van de brandweer in Nederland. Bij deze `strategische reis' ligt de nadruk niet langer op bestrijding, maar meer op het voorkomen en beheersbaar maken van branden en incidenten.


1

Besluit:
In te stemmen met bijgaande brief als antwoord op de brief van OPA.

10.5701 Omnibusonderzoek 2009: Eindrapport
Bruinooge
Probleemstelling:
Elk jaar wordt in Alkmaar een omnibusonderzoek uitgevoerd. Over elk onderwerp wordt een afzonderlijke deelrapportage gemaakt, die het college ter instemming wordt aangeboden. Op het moment dat alle onderwerpen zijn afgerond volgt een eindrapportage, waarin alle informatie over het omnibusonderzoek 2009 wordt verzameld. In dit naslagwerk worden de onderzoeksopzet en de zogenaamde 'lgemene persoonskenmerken'variabelen als leeftijd en geslacht die in de analyses a (
worden gebruikt als achtergrondvariabelen) beschreven. Tevens zijn de samenvattingen en de eventuele aanbevelingen uit de afzonderlijke deelrapportages opgenomen evenals de integrale vragenlijst.

Besluit:
In te stemmen met de door het team Onderzoek en Statistiek opgestelde eindrapport van het Omnibusonderzoek 2009.

10.5474 Convenant onrechtmatige bewoning
Bruinooge
Probleemstelling:
De sector Publiekszaken en de woningcorporaties in de gemeente Alkmaar willen samenwerken om de onrechtmatige bewoning in Alkmaar aan te pakken. Door bestandsvergelijking met de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) kan een deel van de onrechtmatige bewoning inzichtelijk worden gemaakt en het levert een bijdrage aan de feitelijke kwaliteit van de GBA. Het helpt ook om onrechtmatig gebruik van een woning als wietteelt, prostitutie, mensenhandel en drugshandel in een eerder stadium inzichtelijk te maken. Bestandsvergelijking is daarmee een belangrijk instrument in de strijd tegen onrechtmatige bewoning. De gemeente Alkmaar kan, binnen de kaders van een convenant, gegevens verstrekken aan de woningcorporaties.
Naast de aanpak van onrechtmatige bewoning heeft de samenwerking tussen de gemeente en de corporaties nog meer voordelen. Voordeel voor de corporaties is de mogelijkheid om zelf GBA-gegevens te controleren en de mogelijkheid om burgers zelf in te schrijven. Voordeel voor de burger is lastenverlichting, door afschaffing van het uittreksel uit de GBA bij de inschrijfprocedure. De burger hoeft hiermee niet meer (onnodig) naar het Stadskantoor voor een uittreksel. Voordeel voor de gemeente Alkmaar is een actuelere GBA door controle en terugmelding van woningcorporaties. En daarnaast serviceverlening aan de burger doordat de woningcorporaties voor hun bestand aan huurwoningen een groot deel van de verwerking van de verhuisaangiften in de GBA overnemen van de gemeente Alkmaar.

Besluit:
In te stemmen met de samenwerking tussen de sector Publiekszaken en de Alkmaarse woningcorporaties en ondertekening van het convenant "gegevensuitwisseling tussen gemeente Alkmaar en woningcorporaties" (toegevoegd als bijlage).


2

10.5714 Berging & instructieruimte Outdoorpark Hoornse Vaart Meijer
Probleemstelling:
Binnen het verdelingsvoorstel rentecomponent CAI gelden is voor 2011 een bedrag van 100.000,- opgenomen voor de realisering van een berging & instructieruimte (blokhut) voor het outdoorpark. De daadwerkelijke investering is echter lager, namelijk 70.000,- excl. btw en wordt een jaar naar voren gehaald.

Besluit:
In te stemmen met bijgaand raadsvoorstel.

10.4050 Projectenbudget Kunst en Cultuur
Meijer
Probleemstelling:
De van 1994 daterende Regeling Projectenfonds Professionele Kunsten is door de vaststelling van de Kaderverordening Subsidieverstrekking van rechtswege vervallen. Voorgesteld wordt om voor het projectenbudget een deelsubsidieregeling vast te stellen.

Besluit:

1. Op grond van artikel 7 van de Kaderverordening subsidieverstrekking over te gaan tot vaststelling van de Deelsubsidieregeling Projectenbudget Kunst en Cultuur.

2. Aan de portefeuillehouder Cultuur te mandateren de bevoegdheid van het college om te besluiten op aanvragen op grond van de Deelsubsidieregeling Projectenbudget Kunst en Cultuur.

3. Te bepalen dat het besluit onder 2. in werking treedt tegelijkertijd met de inwerkingtreding van de Deelsubsidieregeling Projectenbudget Kunst en Cultuur.

10.5711 Kapvergunning voor 17 kastanjes met een stamdoorsnede van 25-40 cm aan de Binnendijk Voormeer

Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van het college van burgemeester en wethouders.

Besluit:
De gemeente Alkmaar, ten name van het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de Kapverordening gemeente Alkmaar 2004 een vergunning te verlenen voor het kappen van 17 kastanjes met een stamdoorsnede van 25-40 cm, gesitueerd aan de Voormeer te Alkmaar ten behoeve van herstelwerkzaamheden aan de kademuur.

10.5659 Omnibusonderzoek 2009: Wijkbeheer: gladheidbestrijding, overlast meeuwen en Binnendijk parken

Probleemstelling:
In opdracht van de afdeling Wijkbeheer zijn in het omnibusonderzoek van 2009 vragen opgenomen over de onderwerpen `Gladheidbestrijding', `Overlast van meeuwen' en `Parken'.

3

Wat betreft de gladheidbestrijding is nagegaan hoe men deze waardeert op de verschillende plekken in en rond de woonbuurt. Ten aanzien van de overlast van meeuwen is gekeken naar de mate waarin het voorkomt en waar die overlast uit bestaat. Tenslotte is nagegaan in hoeverre men de Alkmaarse parken bezoekt en hoe men het onderhoud van deze parken waardeert.

Besluit:
In te stemmen met de door het team Onderzoek en Statistiek opgestelde rapport Omnibusonderzoek 2009: Wijkbeheer: gladheidbestrijding, overlast meeuwen en parken.

10.5660 Omnibusonderzoek 2009: gemeentelijk minimabeleid Van Veen
Probleemstelling:
De gemeente Alkmaar kent in het kader van het minimabeleid een aantal speciale regelingen, zoals een collectieve ziektekostenverzekering (AZG), een bijdrage aan de vergoeding van indirecte schoolkosten voor kinderen op het voortgezet onderwijs, de bijzondere bijstand, de langdurigheidtoeslag en inkomensondersteunende maatregelen vanuit de WMO. Ook kent de gemeente sinds februari 2009 een zogenaamde formulierenbrigade die mensen helpt bij de aanvraag voor allerlei regelingen.
Omdat de sector Samenleving graag wilde weten met welke van de regelingen burgers bekend zijn, zijn in het omnibusonderzoek 2009 hierover vragen gesteld.

Besluit:
In te stemmen met de door het team Onderzoek en Statistiek opgestelde rapport Omnibusonderzoek 2009: gemeentelijk minimabeleid.

10.5698 Omnibusonderzoek 2009: Schuldhulpverlening Van Veen
Probleemstelling:
De sector Samenleving wilde inzicht in de financiële situatie van de Alkmaarders van 18 jaar en ouder, de omvang van de schuldenproblematiek, de bekendheid met de mogelijkheden om schulden op te lossen en de bekendheid met en de belangstelling voor budgetteringscursussen. Om dit inzicht te verschaffen, zijn in het omnibusonderzoek 2009 hierover vragen gesteld.

Besluit:
In te stemmen met de door het team Onderzoek en Statistiek opgestelde rapport Omnibusonderzoek 2009: Schuldhulpverlening.

10.5203 Tijdelijke uitbreiding formatie Zelfstandigenloket Alkmaar in verband met de Van Dam kredietcrisis

Probleemstelling:
Het Zelfstandigenloket Alkmaar is een samenwerkingsverband tussen 16 gemeenten en is opgezet voor de uitvoering van het Besluit Bijstand Zelfstandigen (Bbz). Door de toename van het aantal adviesgesprekken (in 2009 40% meer gesprekken dan in 2008) en aanvragen staan de afhandeling van aanvragen binnen de wettelijke termijn sterk onder druk, alsmede de kwaliteit van beheer en bewaking. Deze toename heeft een duidelijke relatie met de huidige kredietcrisis/recessie. Daarnaast heeft het college de wens een Microfinanciering-ondernemerspunt op te richten. Voor het
4

handhaven van de kwaliteit van de uitvoering van de Bbz is 1 fte nodig, voorlopig voor de periode van 1 jaar. Voor het inrichten van een Microfinanciering-ondernemerspunt is 0,5 fte voor de periode nodig.

Besluit:

1. Akkoord te gaan met de tijdelijke uitbreiding van de formatie met 1,5 fte (klantmanager) voor de periode van 1 jaar voor de toegenomen werkzaamheden Bbz en oprichting Microfinanciering-ondernemerspunt.
2. De extra salarislasten ad 73.125 te dekken met doorbelasting aan de regiogemeenten inclusief overhead en te verwerken in de begroting 2010 en 2011.

10.5716 Vaststelling financiële stukken van de recreatieschappen Geestmerambacht en Van Dam Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Probleemstelling:
Recreatie Noord-Holland NV heeft de jaarrekening 2009, de begrotingswijziging 2010 en de begroting 2011 voor het recreatieschap Geestmerambacht (GAB) en het recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM) opgesteld. De financiële stukken zijn "voorlopig vastgesteld" door het dagelijks bestuur van de beide schappen. In het kader van de wet op de gemeenschappelijke regelingen moeten deze stukken vastgesteld worden door ieder deelnemend openbaar lichaam. De financiële gevolgen van deze stukken voor de gemeente Alkmaar zijn gebaseerd op eerder gemaakte afspraken en zijn verwerkt in de begroting 2010 en de concept begroting 2011 van Alkmaar.

Besluit:
De gemeenteraad bijgaand raadsvoorstel voor besluitvorming voor te leggen.


5

---- --