Raad van State


8 uitspraken gevonden
pagina: 1

1. 200806952/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 7 april 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Limburg
inhoudsindicatie:

(NIMBY-procedure over bomenkap in Schinveldse bossen in Onderbanken) Uitspraak over de nieuwe beslissing die de minister van VROM heeft genomen naar aanleiding van de bezwaren tegen de kap van bomen in de Schinveldse bossen in de gemeente Onderbanken. De minister van VROM had in 2005 aan het ministerie van Defensie vrijstelling verleend van twee bestemmingsplannen voor het uitoefenen van werkzaamheden in de Schinveldse bossen om voor de NAVO-basis in Geilenkirchen een obstakelvrije aan- en afvliegroute voor AWACS-vliegtuigen mogelijk te maken. Deze werkzaamheden houden concreet in: het afzagen van alle bomen tot 1 meter boven de grond in een strook van 6 hectare langs de Nederlandse-Duitse grensweg en het afzagen van een beperkt aantal bomen, dat uitsteekt in de vliegroute in een aangrenzend gebied van 14 hectare. De minister had dit gedaan, omdat de gemeente Onderbanken volgens haar weigerde medewerking te verlenen. Het op deze wijze 'overrulen' van de gemeente wordt ook wel een NIMBY-besluit genoemd, 'Not In My Backyard'. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 18 juli 2007 naar aanleiding van de beroepen van de gemeente Onderbanken en de vereniging Stop Awacs Overlast de eerdere beslissing van de minister op de bezwaren tegen het NIMBY-besluit vernietigd. Die uitspraak is te vinden op onze website onder zaaknummer 200603057/1. Ook het persbericht dat de Raad van State bij die uitspraak heeft uitgebracht is, via 'PERS' en 'Persberichten', te vinden op deze website. Naar aanleiding van die uitspraak heeft de minister opnieuw beslist op de bezwaren tegen het NIMBY-besluit. De minister vindt dat de bezwaren voor een deel niet-ontvankelijk zijn, omdat in het deel van de bossen waar nog gekapt zou worden geen werkzaamheden meer zullen plaatsvinden omdat zij het oorspronkelijke NIMBY-besluit daarvoor inmiddels had ingetrokken. Voor het deel dat inmiddels gekapt was, heeft de minister wel een nieuwe beslissing genomen en is ze ingegaan op de bezwaren met betrekking tot de geluidsoverlast, uitstoot van verbrandingsgassen, stof en kerosinedampen, gezondheidsproblematiek, grondwaterbescherming en natuurwaarden van het omliggende gebied. De Raad van State had de eerdere beslissing van de minister op die onderdelen vernietigd. De Raad van State heeft de zaak op 18 juni 2009 en 18 februari 2010 op zitting behandeld.

2. 200807876/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 7 april 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Kralingse Bos' van de gemeente Rotterdam) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid Holland van het bestemmingsplan 'Kralingse Bos' van de gemeente Rotterdam. Het plan heeft betrekking op het Kralingse Bos en de Kralingse Plas. Het plan maakt onder meer de aanleg mogelijk van een strandpaviljoen aan de westoever van de plas. Een zeilcentrum aan de oostoever van de plas en een aantal watersportverenigingen zijn tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat het strandpaviljoen zal worden gebruikt voor feesten en partijen. Dit zou niet passen bij het huidige recreatieve gebruik van de Kralingse Plas en het Kralingse Bos. Ook zou het paviljoen licht- en geluidsoverlast veroorzaken en zou het gebied door de komst van het paviljoen `verstedelijken'. Verder had volgens hen onderzoek gedaan moeten worden naar de nadelige effecten van het paviljoen voor de bezeilbaarheid van de plas. Het zeilcentrum vindt bovendien dat het plan hem te weinig uitbreidingsmogelijkheden biedt. De Raad van State heeft de zaak op 10 maart jl. op zitting behandeld.
3. 200903170/1/V6
datum van uitspraak: woensdag 7 april 2010
(Boete Arbeidsinspectie voor Cypriotisch bedrijf vanwege werk op cruiseschip)
Uitspraak over de boete die de minister van Sociale Zaken en opgelegd aan een cateringbedrijf dat is gevestigd op Cyprus. Het gaat om een boete van EUR 49.500 die de minister heeft opgelegd nadat de Arbeidsinspectie had geconstateerd dat 25 vreemdelingen met de Hongaarse en Slowaakse nationaliteit zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk waren. Het gaat om cateringwerkzaamheden op het Nederlandse riviercruiseschip 'Serenade 1'. De eigenaar van het schip had de cateringwerkzaamheden uitbesteed aan het Cypriotische bedrijf. Voor 19 van hen heeft het bedrijf alsnog op tijd gemeld aan de Centrale organisatie Werk en Inkomen (CWI) dat zij op het schip werkten. De minister heeft daarom het boetebedrag voor deze 19 personen verlaagd naar EUR 1.500. De overige zes vreemdelingen zijn door het bedrijf niet op tijd aangemeld bij de CWI. Daarom hadden de vreemdelingen volgens de minister over tewerkstellingsvergunningen moeten beschikken. Omdat dat niet het geval was, heeft hij voor die overtreding een boete van EUR 48.000 opgelegd. Per vreemdeling een boete van EUR 8.000. De rechtbank in Den Haag heeft in maart 2009 de boete verlaagd naar EUR 10.500, omdat het Cypriotische bedrijf naar haar oordeel slechts een administratieve fout had gemaakt en het bedrijf alles in het werk heeft gesteld om de fout te herstellen. Het bedrijf vindt de uitspraak van de rechtbank niet ver genoeg gaan en is tegen die uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 17 februari jl. op zitting behandeld.

4. 200904180/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 7 april 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom (Bestuursdwang voor hennepkwekerij aan De Buijserlaan in Rotterdam) Uitspraak over het besluit van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois van de gemeente Rotterdam, waarbij aan een vrouw uit Rotterdam te kennen is gegeven dat de kosten van bestuursdwang op haar zullen worden verhaald. Het dagelijks bestuur heeft namelijk in maart 2007 een illegale hennepkwekerij aan de De Buijserlaan in Rotterdam direct ontmanteld om brandgevaar te voorkomen. Volgens het dagelijks bestuur is de vrouw eigenaar van het pand en daarom verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik van het pand én voor de kosten van het ontmantelen van de hennepkwekerij. De vrouw is het hier niet mee eens. Volgens haar zijn ook het woningverhuurbedrijf dat zij heeft ingeschakeld én de huurder op zijn minst medeverantwoordelijk. De rechtbank in Rotterdam oordeelde in april 2009 dat het dagelijks bestuur had moeten onderzoeken of de kosten niet alleen konden worden verhaald op de vrouw, maar ook op het bedrijf én de huurder. Het dagelijks bestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het dagelijks bestuur is het aan hem om te beoordelen wie hij aanspreekt om de kosten te verhalen bij bestuursdwang. De Raad van State heeft de zaak op 23 februari jl. op zitting behandeld.

5. 200905502/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 7 april 2010
(Aanlegvergunning voor toegangsweg Maharishi European Research University in Vlodrop)
Uitspraak over de aanlegvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Roerdalen heeft verleend voor een toegangsweg naar de Maharishi European Research University (Meru). Meru is gevestigd in het monumentale, voormalige St. Ludwig klooster in Vlodrop. Meru heeft een deel van de toegangsweg naar het oosten verlegd, omdat volgens zijn geloofsovertuiging alles op het oosten moet worden georiënteerd. Meru heeft dit echter gedaan zonder een vergunning daarvoor te hebben. Door de verlening van de vergunning door het gemeentebestuur is de wijziging in de toegangsweg nadien alsnog gelegaliseerd. De 'Stichting Burgercomité St. Ludwig' is het hier niet mee eens en kwam eerder in beroep bij de rechtbank in Roermond. Die stelde het burgercomité in juni 2009 in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank had het gemeentebestuur niet alleen vergunning moeten verlenen voor het veranderde gedeelte van de weg, maar ook voor de afwijking van het oude wegpatroon. Volgens de rechtbank is in de gemeentelijke regels namelijk bepaald dat het oude wegpatroon rondom het klooster cultuurhistorisch waardevol is, en dat voor afwijking daarvan een vergunning moet worden verleend. Zowel het burgercomité als Meru zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Meru is het niet eens met de vernietiging van de vergunning door de rechtbank, omdat geen aanlegvergunning nodig zou zijn voor het wijzigen van de bestaande toegangsweg aangezien hiervoor al vrijstelling van het bestemmingsplan is verleend. Het burgercomité vindt dat de rechtbank niet ver genoeg is gegaan met zijn uitspraak. Volgens haar had vanwege de cultuurhistorische waarde van het wegenpatroon nooit een vergunning mogen worden verleend. De Raad van State heeft de zaak op 1 maart jl. op zitting behandeld.

6. 200905506/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 7 april 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
(Bezwaren tegen terras aan voorzijde Italiaans restaurant in Naarden) Uitspraak over de exploitatievergunning en de terrasvergunning die de burgemeester en het gemeentebestuur van Naarden heeft verleend aan restaurant Pazzo Trento aan de Marktstraat in die plaats. De vergunningen hebben betrekking op het terras aan de voorzijde van het restaurant. De uitspraak gaat ook over de vrijstelling van het bestemmingsplan die het gemeentebestuur van Naarden aan het restaurant heeft verleend. Een omwonende kwam eerder tegen deze drie besluiten in beroep bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank verklaarde in juni 2009 zijn beroep tegen de exploitatievergunning en terrasvergunning gegrond. Naar haar oordeel was de exploitatievergunning in strijd met het bestemmingsplan. Verder oordeelde de rechtbank dat de vergunning voor een terras aan de voorzijde van het restaurant in strijd is met het gemeentelijk beleid, omdat het restaurant ook al over een terras aan de achterzijde beschikt. De rechtbank heeft geen inhoudelijk oordeel gegeven over de vrijstelling, omdat het gemeentebestuur zou hebben toegezegd de vrijstelling in te trekken. De omwonende is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem heeft het gemeentebestuur de vrijstelling nog steeds niet ingetrokken. Verder wordt het terras aan de voorzijde van het restaurant volgens hem nog steeds geëxploiteerd, terwijl de burgemeester de vergunningen daarvoor naar aanleiding van zijn bezwaren inmiddels heeft ingetrokken. De Raad van State heeft de zaak op 25 februari jl. op zitting behandeld.
7. 200905853/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 7 april 2010
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Vee en andere dieren (Goedkeuring minister LNV van aanwijzing zeer kwetsbare gebieden in Fryslân)
Uitspraak over de aanwijzing door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van zeer kwetsbare gebieden in de provincie. De minister van LNV heeft de aanwijzing goedgekeurd. Het gaat om een aanwijzing op grond van de Wet ammoniak en veehouderij. Door de aanwijzing worden deze zeer kwetsbare gebieden extra beschermd. Zo is er bepaald dat er in een straal van 250 meter rondom het gebied 'De Meenthe' goed rekening moet worden gehouden met de uitstoot van ammoniak. Een agrarisch bedrijf uit Noordwolde komt tegen de goedkeuring van de aanwijzing in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf valt net binnen de grens van 250 meter van het gebied 'De Meenthe' en moet zich daardoor aan strengere milieueisen houden. Het bedrijf is bang dat zijn bedrijfsvoering daardoor wordt beperkt en vindt dat het provinciebestuur meer rekening met zijn bedrijf had moeten houden. Verder vraagt hij zich af of de ammoniak die het bedrijf uitstoot leidt tot verslechtering van de kwaliteit van de natuur in het natuurgebied. De Raad van State heeft de zaak op 8 maart jl. op zitting behandeld.

8. 200907419/1/H1 en 200907495/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 7 april 2010 proceduresoort: Hoger beroep rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken (Bouwvergunning voor zorgcomplex aan Rommerswalestraat in Goes) wethouders van Goes heeft verleend voor een zorgcomplex aan de Rommerswalestraat in Goes. Het gaat om nieuwbouw. Het complex bestaat uit vier vrijstaande gebouwen rondom een binnenruimte. In het complex worden 64 personen met een verstandelijke beperking gehuisvest. Een aantal omwonenden is het niet eens met de komst van het zorgcomplex. Zij vinden dat het complex niet past in de omgeving. Verder vrezen zij voor parkeeroverlast, omdat er te weinig parkeerplekken bij het complex zouden worden aangelegd. Ook had het gemeentebestuur volgens hen aandacht moeten besteden aan de alternatieve locatie die zij hebben voorgesteld. De rechtbank in Middelburg heeft in augustus 2009 hun eerdere beroepen ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken zijn de omwonenden in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 12 maart jl. op zitting behandeld.
pagina: 1