Ingezonden persbericht


SNB verwerkt 5 miljoenste ton slib

Moerdijk, 6 april 2010 - De verbrandingsinstallatie van Slibverwerking Noord-Brabant N.V. (SNB) passeerde in maart de grens van 5 miljoen ton verwerkt slib. De mijlpaal volgt ruim 12,5 jaar na de ingebruikname van de installatie in 1997. SNB-directeur Marcel Lefferts spreekt van een unieke prestatie.

SNB verwerkt het zuiveringsslib van de Brabantse waterschappen en die van waterschappen in diverse omliggende provincies. Sinds de oprichting heeft de verbrandingsinstallatie nooit stilgestaan. "Daardoor zijn we altijd in staat geweest om grote hoeveelheden slib te verwerken. We hebben nog nooit een vrachtwagen met slib hoeven weigeren," zegt Lefferts trots.

Ruim 400.000 ton per jaar
De zuivering van huishoudelijk afvalwater in Nederland levert op jaarbasis 1,5 miljoen ton slib op. Dat slib wordt via verschillende routes verwerkt. De verwerkingsmethode die SNB hanteert is monoverbranding - een behandeling die door experts wordt gezien als de meest efficiënte en degene met de meeste toekomst. In 2009 verwerkte SNB 428.000 ton slib. Dat is bijna 30 procent van het totale aanbod in Nederland.

Lage verwerkingskosten
De kosten van slibverwerking worden door de belastingbetaler betaald via de verontreinigingsheffing. SNB streeft ernaar om deze kosten zo laag mogelijk te houden. "Dat doen we door zoveel mogelijk slib te verbranden in zo min mogelijk tijd en door te bezuinigen op het verbruik van energie," zegt Lefferts. "Ook winnen we met succes kostbare grondstoffen terug uit de assen die na slibverbranding overblijven. Daarin onderscheidt monoverbranding zich van andere verwerkingsmethoden. Wij kunnen na verwerking nog geld verdienen aan onze restproducten."

Op weg naar 100 procent recycling
SNB moet zich houden aan strenge milieunormen en probeert in samenwerking met waterschappen het milieu zo min mogelijk te belasten. Nieuwe technologieën helpen daarbij. Lefferts: "We kunnen nu al 98 procent van de stoffen die na verbranding overblijven hergebruiken. Maar het doel is 100 procent. We streven naar volledige recycling. En we hebben niet nog vijf miljoen ton slib nodig om dat te bereiken."