Ingezonden persbericht


Persbericht

Openbare Informatiebijeenkomsten Regiotram
Het Groninger College van B&W heeft in 2009 besloten dat de tram vanaf 2014 onderdeel gaat uitmaken van het Groningse straatbeeld. Al geruime tijd is er discussie over alternatieven voor de tram, zoals een busknopenmodel of een spooralternatief. Een serie openbare informatiebijeenkomsten, georganiseerd door provincie Groningen, moet een gegronde afweging van de voor- en nadelen van de verschillende vervoersalternatieven mogelijk maken. In februari heeft de Partij voor het Noorden (PvhN) geageerd tegen Gedeputeerde Staten vanwege het niet beantwoorden van de schriftelijke vragen die zij, samen met de Stadspartij, stelde over het busknopenmodel. De Partij meent dat de vragen van partijen rondom de verschillende vervoersalternatieven beantwoord moeten worden ter voorbereiding op de statencommissie 'Economie en Mobiliteit' waarin wordt besloten over een voorkeursalternatief. Onlangs hebben de fractievoorzitters van de Provinciale Staten afspraken gemaakt over de organisatie van een aantal openbare informatiebijeenkomsten, die tot doel hebben een groot deel van de nog openstaande vragen te beantwoorden. De Partij voor het Noorden en de Stadpartij willen u op de hoogte brengen van de volgende bijeenkomsten:

Informatiebijeenkomst busknopenmodel, dinsdag 6 april om 20.00 in de Statenzaal. Tijdens deze informatiebijeenkomst wordt het rapport 'De bus als alternatief voor de tram in het Raamwerk Regiorail' toegelicht. Dhr. Erwin Stoker van het Ov-bureau Groningen Drenthe start met het uiteenzetten van de aanleiding voor het onderzoek en het model dat hieraan ten grondslag ligt. Daarna zal dhr. Bas Govers van Advies Bureau Goudappel Coffeng de doorberekening van dit model toelichten. De presentatie zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen, waarna er gelegenheid is voor het stellen van vragen.

Informatiebijeenkomst Translohr en Spooralternatief Partij voor het Noorden, woensdag 7 april om 13.30 in zaal A6 van het provinciehuis. De presentatie over Translohr wordt gehouden in het Duits, er wordt voor een tolk gezorgd. Het spooralternatief van de Partij voor het Noorden komt om 15.00 uur aan bod. Vervoerseconoom Jan Oosterhaven zal het alternatief presenteren.

Informatiebijeenkomst Ramingen en Exploitatie, donderdag 22 april om 19.00 in de Statenzaal. Tijdens de informatiesessie zet Dhr. Dierderik Zuidewijk van PRC Kostenmanagement uiteen op welke wijze de ramingen voor de RegioTram tot standkomen. Hierbij staan het rekenmodel en de werkwijze centraal. Dhr. Andre Buikhuizen van Projectbureau Regiotram zal hetzelfde doen voor de exploitatie van de regiotram, waarbij hij tevens een beeld geeft van de exploitatiekosten.

Burgers zijn vanwege het open karakter van de informatiebijeenkomsten van harte uitgenodigd om de bijeenkomsten als gast bij te wonen.

Groningen, 6 april 2010