Gemeente Brummen


Voorstel B&W stimuleren Bed- en Breakfastvoorzieningen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 06-04-2010)

De gemeente Brummen is een recreatieve en toeristische gemeente die de toerist veel te bieden heeft. Wel is er een tekort aan goedkope overnachtingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van een Bed & Breakfastvoorziening. Om zon voorziening te stimuleren leggen burgemeester en wethouders de gemeenteraad een nieuwe beleidregel voor.

Recreatie en toerisme is een belangrijk speerpunt van het gemeentelijk beleid. Er is een toenemende vraag naar goede en goedkope overnachtingsmogelijkheden, zoals onder andere Bed & Breakfast. Er zijn regelmatig initiatieven ontplooid voor het starten van zon overnachtingsvoorziening, maar deze stuitten vaak op een grote hoeveelheid aan wet- en regelgeving, waardoor initiatiefnemers vaak afhaken. Daarom is in de nieuwe bestemmingsplannen voor het buitengebied en de bebouwde kommen van Eerbeek en Brummen de regeling voor het starten van een Bed & Breakfastvoorziening versoepeld.

Nu ook beleidsregel
Daarnaast heeft het college van B&W een nieuwe beleidsregel opgesteld. Deze moet het mogelijk gaan maken om ook in vrijstaande bijgebouwen een Bed & Breakfastvoorziening te realiseren (wat nog niet in bestemmingsplannen is geregeld). Om een wildgroei aan vrijstaande en zelfstandige Bed & Breakfastvoorzieningen te voorkomen is in deze beleidsregel wel een aantal voorwaarden opgesteld waaraan voldaan moet worden, voordat er sprake is van een legale Bed & Breakfastvoorziening. Als de gemeenteraad de beleidsregel vaststelt, wordt deze bij het actualiseren van bestemmingsplannen meegenomen. De verwachting is dat de gemeenteraad in haar vergadering van 20 mei 2010 een besluit gaat nemen over dit voorstel.