Gemeente Oirschot

Stand van zaken Stille Wille

Via brieven, de krant, bewonersvereniging Bestwil of de legalisatiecommissie Vrij Wonen heeft u misschien al veel gelezen / gehoord over de laatste ontwikkelingen die betrekking hebben op het park De Stille Wille. Hieronder vindt u meer informatie.

Wat is er de afgelopen tijd gebeurd?

Eind 2006 heeft de gemeenteraad het beleid voor de aanpak van de permanente bewoning van recreatieverblijven in Oirschot vastgesteld. In 2007 zijn wij vervolgens gestart met de uitvoering daarvan. We hebben iedereen toen de kans gegeven om een gedoogbeschikking of een vrijstelling aan te vragen als zij voor de peildatum al in hun recreatieverblijf woonden. In 2008 en 2009 hebben wij deze aanvragen afgehandeld. Daarnaast hebben we in een aantal gevallen overgangsrecht erkend. Verder zijn wij in een aantal situaties gestart om handhavend op te treden. Tot slot hebben wij onderzocht welke verblijven in gebruik zijn voor recreatie. Hierna geven wij het bovenstaande in een overzicht weer.

Â

Status

Aantal

Verleende vrijstellingen


139

Verleende gedoogbeschikkingen


26

Aanvragen gedoogbeschikkingen


2

Overgangsrecht erkend

17

Dwangsombesluiten


7

Waarschuwingsbrieven


3

Recreanten

124

Leegstaand

7

Â

Uit het overzicht blijkt dat het om een groot aantal verschillende procedures gaat. De parkeigenaar en de exploitant hebben in het merendeel hiervan bezwaar gemaakt en beroep ingesteld bij de rechter. Het gaat dan om de gedoogbesluiten, de vrijstellingen, het erkennen van het overgangsrecht en de handhavingskwesties. Hierna gaan we daar verder op in.

Â

Uitspraken rechtbank

De rechtbank heeft de afgelopen maanden twee uitspraken gedaan die van belang zijn voor De Stille Wille. Uit de eerste uitspraak blijkt dat alle gedoogbeschikkingen zijn vernietigd, omdat wij daarvoor ten onrechte de peildatum van 6 februari 2006 hebben gebruikt. We hadden de wettelijke peildatum van 31 oktober 2003 moeten hanteren. Als gevolg hiervan moeten wij in deze 26 gevallen in principe handhavend optreden.

Daarnaast heeft de rechtbank een uitspraak gedaan over de 118 vrijstellingen. Het merendeel hiervan is in stand gebleven. Een paar vrijstellingen is gedeeltelijk (5) of volledig (12) vernietigd, omdat we onvoldoende hebben aangetoond dat de bewoners er al voor de peildatum woonden.

Bestemmingsplannen

In het kader van de beroepszaken bij de rechtbank hebben wij de voor het park geldende bestemmingsplannen nog eens bestudeerd. Er zijn vier bestemmingsplannen van toepassing op De Stille Wille: Het plan Buitengebied Oost-, West- en Middelbeers van 1986 en de plannen De Stille Wille â81, â84 en â94. In al deze plannen is de bestemming âzomerhuizenâ opgenomen. Het is dus de bedoeling dat alle verblijven gebruikt worden voor recreatie.

In de plannen van â81 en â84 is echter geen specifiek verbod op permanente bewoning opgenomen. Daarom zijn wij van mening dat we niet bevoegd zijn om handhavend op te treden tegen permanente bewoning die binnen deze plangebieden plaatsvindt. Er is immers geen verbodsbepaling opgenomen. Dit betekent onder andere dat wij de lasten onder dwangsom die wij hebben opgelegd aan mensen die binnen deze plangebieden wonen, hebben ingetrokken.

Â

Welk bestemmingsplan is van toepassing op welk recreatieverblijf?

Hieronder hebben wij schematisch aangegeven welk bestemmingsplan van toepassing is.

Â

Stille Wille nummers

Bestemmingsplan


2-231

â86

192 en 195

â81

232-297

â81

298-308

â94

309-322

â84

323-327

â94

Hoe kan het dat er vier bestemmingsplannen van toepassing zijn?

Een aantal mensen heeft aangegeven dat ze niet snappen waarom hun buurman onder het ene plan valt en zij onder het andere. Of waarom de grens van een bestemmingsplan dwars door een straat loopt. Wij begrijpen dat dit verwarrend kan zijn. In 1972 is een plankaart vastgesteld voor het eerste gedeelte van het park De Stille Wille. Omdat de voorschriften pas in 1986 onherroepelijk zijn geworden, staat dit oudste plan bekend als het plan van â86. Naderhand heeft de parkeigenaar een verzoek ingediend om het park te mogen uitbreiden. Dit is toegestaan en vastgelegd in het plan van â81. Na een paar jaar heeft de parkeigenaar zijn plannen iets veranderd en een wijziging van het plan aangevraagd. Dit is vastgelegd in het plan â84. Bij de uitvoering van dat plan bleek dit toch niet aan te sluiten op de marktvraag. Daarom heeft de parkeigenaar opnieuw een wijziging aangevraagd. Deze wijziging is vastgelegd in het plan â94. Door de uitbreidingen en wijzigingen is dus uiteindelijk de situatie ontstaan dat op één park vier bestemmingsplannen van toepassing zijn.

Â

Zijn de verblijven binnen de plannen â81 en â84 nu woonhuizen geworden?

Nee, de bestemming van deze recreatie verblijven is nog steeds âzomerhuizenâ. Het bestemmingsplan is namelijk niet gewijzigd. Er mag naar ons idee wel gewoond worden omdat in het bestemmingsplan niet staat dat dit niet mag. Wij kunnen er dus niet tegen optreden.

Â

Let op!

Aangezien er geen specifiek gebruiksverbod staat in de plannen â81 en â84, mag er volgens ons permanent gewoond worden in de verblijven die in dit plangebied liggen. Daarbij willen wij 3 kanttekeningen plaatsen. Ten eerste bestaat er nog een kleine kans dat de rechter een ander oordeel heeft. Als die om wat voor reden dan ook van mening is dat uit de plannen â81 en â84 wel blijkt dat permanente bewoning niet is toegestaan, bestaat de kans dat wij toch moeten optreden. Gelet op eerdere rechterlijke uitspraken, verwachten wij dit niet.

Â

Onze tweede kanttekening is dat de parkeigenaar en/of de exploitant zelf (privaatrechtelijk) kunnen optreden tegen permanente bewoning. Dit is het geval als er in het contract dat u heeft gesloten staat dat permanente bewoning niet is toegestaan.

Â

Ten slotte wijzen wij u nog op het haalbaarheidsonderzoek dat momenteel loopt. Daarbij kijken we of permanente bewoning gelegaliseerd kan worden. Dit moet uiteindelijk resulteren in een nieuw bestemmingsplan voor De Stille Wille. Als uit het onderzoek mocht blijken dat legalisatie niet haalbaar is, blijft de bestemming waarschijnlijk recreatie. In dat geval komt er alsnog een verbod op permanente bewoning in het bestemmingsplan te staan. De kans bestaat dat er dan een persoonsgebonden overgangsrecht wordt opgenomen voor de bestaande woonsituaties.

Â

Gedoogbeschikking vernietigd! Wat nu?

Zoals hiervoor al aangegeven, zijn de gedoogbeschikkingen vernietigd. Voor zover het gaat om permanente bewoning in de plangebieden â86 en â94 bekijken wij of we alsnog een vrijstelling van het bestemmingsplan kunnen verlenen. Als dit niet mogelijk is, zijn wij in beginsel verplicht tot handhaving. Wij komen alle bewoners die een aanvraag om een gedoogbeschikking hebben ingediend en die nu vernietigd is tegemoet door terugbetaling van de leges. Dit doen wij onder voorwaarden. De voorwaarden zijn dat zij hun aanvraag en een eventueel beroepschrift tegen de leges intrekken. Wij zijn bereid om de leges terug te betalen omdat de gedoogbeschikkingen zijn vernietigd vanwege de peildatum die wij hebben gekozen. Met het oog op de uitspraak van de rechtbank hebben wij besloten om geen nieuwe gedoog-beschikkingen meer te verlenen.

Hoe gaan we verder met de vrijstellingen?

De meeste vrijstellingen zijn in stand gebleven. In de andere gevallen dat de vrijstelling geheel of gedeeltelijk is vernietigd, willen wij voor zover mogelijk nieuwe besluiten nemen. In die gevallen vragen wij de bewoners waarschijnlijk om aanvullende bewijzen dat zij al sinds 31 oktober 2003 permanent wonen in hun recreatieverblijf.

Aan de bewoners van het plangebied â81 of â84 betalen wij de leges terug. Dit doen wij onder de voorwaarde dat zij hun eventuele beroepschrift tegen de leges intrekken. De reden daarvan is de vraag of deze mensen wel een vrijstelling hadden moeten aanvragen. Wij willen daarom deze mensen tegemoet komen door de leges terug te betalen.

Hoe gaan we verder met het overgangsrecht?

Er is geen beroep ingesteld in die situaties waarin wij overgangsrecht hebben erkend. Voor de bewoners die in een verblijf wonen die onder deze categorie vallen, verandert er dus niets. In hun verblijf mag dus op basis van het overgangsrecht permanent gewoond worden.

Â

Hoe staat het nu met het haalbaarheids-onderzoek?

Wij moeten een nieuw bestemmingsplan vaststellen voor De Stille Wille omdat de huidige plannen al enkele jaren oud zijn. Een aantal mensen heeft in het kader van dit nieuwe bestemmingsplan aangegeven dat zij graag wil dat er een andere bestemming wordt opgenomen voor het park, namelijk de bestemming ârecreatie, wonen toegestaanâ. De gemeenteraad wil laten onderzoeken of het mogelijk is om bewoning op het park De Stille Wille te legaliseren. Zij heeft op 27 januari 2010 besloten om geld beschikbaar te stellen voor een haalbaarheidsonderzoek. Het team Ruimtelijke Ontwikkeling houdt zich bezig met de uitvoering van dit onderzoek. Doelstelling is om dit in oktober 2010 af te ronden.

Handhaving tijdens het haalbaarheids-onderzoek

Voor de plangebieden â86 en â94 geldt wel een verbodsbepaling. Als permanente bewoning plaatsvindt binnen één van deze plangebieden en wij geen overgangsrecht hebben erkend of een vrijstelling hebben verleend, zijn wij in beginsel verplicht om handhavend op te treden. Wij hebben echter in overleg met de parkeigenaar en de exploitant afgesproken dat we tijdens het haalbaarheidsonderzoek de handhavingsactviteiten op De Stille Wille op een laag pitje zetten, in ieder geval tot en met oktober 2010. Dit hebben we vastgelegd in een intentieverklaring.

Dit betekent overigens niet dat wij definitief afzien van handhaving. Mocht het zo zijn dat het haalbaarheidsonderzoek niet leidt tot legalisatie van het park De Stille Wille, dan gaan wij in deze gevallen verder met handhavend optreden. De bewoning moet dan binnen een half jaar worden gestaakt.

Tegen nieuwe gevallen van bewoning die na 1 februari 2010 zijn begonnen, treden wij wel handhavend op. Dat doen wij samen met de parkeigenaar en de exploitant. Deze afspraak is gemaakt om nieuwe gevallen van permanente bewoning te voorkomen.

Tot slot

Wij hebben betrokkenen geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen die van belang zijn voor De Stille Wille en de gevolgen daarvan. Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met Carlo van Esch of Sherida Koops. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer (0499) 583 333.