Ingezonden persbericht


Stevig debat over EU subsidies voor CO2 opslag versus hernieuwbare energie

BRUSSEL, 6 april - Binnenkort zullen 300 miljoen CO2 emissierechten verkocht worden, de NER300. De opbrengst daarvan gaat naar subsidies voor projecten voor CO2-reductie. Vanmiddag werd in de milieucommissie gedebatteerd over subsidies voor CO2 opslag versus hernieuwbare energie. Aanleiding was het bezwaar dat door onder andere GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout was gemaakt tegen een ontwerpbesluit van de Europese Commissie.

Europarlementariër Eickhout: "De Commissie liet volstrekt onduidelijk of er überhaupt geld naar hernieuwbare energieprojecten zou gaan. Er wordt gesproken over acht CO2 opslag projecten, die bij de huidige CO2 prijs al het beschikbare geld zouden opslokken. En dat terwijl er al een heleboel subsidie naar CO2 opslag gaat. We hebben het voor elkaar gekregen dat de Commissie heeft toegezegd dat er een verdeelsleutel voor CO2 opslag en hernieuwbare energie komt. Als er 4 miljard euro aangevraagd wordt voor zowel CO2 opslag als voor hernieuwbare energie, dan zal de subsidiepot fifty-fifty verdeeld worden."

Het debat in de milieucommissie ging er fel aan toe. De Europese Groenen werden beschuldigd een ideologische discussie tegen CO2 opslag aan te gaan. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) beschuldigde de Europese Groenen ervan de twee graden doelstelling niet serieus te nemen door bij elk besluit op de rem te trappen.

Bas Eickhout: "We hebben juist bezwaar gemaakt omdat we de aanpak van klimaatverandering zo belangrijk vinden. Als we alleen CO2 afvang en opslag financieren, komen we er nooit. Je kunt de grond volstoppen met CO2, maar uiteindelijk zul je de uitstoot moeten terugbrengen. Daar moet dus óók in geïnvesteerd worden. Wij hebben vandaag afgedwongen dat er niet alleen EU subsidies naar CO2 opslag gaan, maar ook naar hernieuwbare energie zoals zon en wind."




Ingezonden persbericht