Ingezonden persbericht


SP: schrappen doortrekking A15 is eerste goede bezuinigingsmaatregel

De Gelderse SP wil dat het Rijk en de provincie Gelderland stoppen met de plannen voor de doortrekking van de A15. Dit levert al een eenmalige bezuiniging van 1 miljard euro op. De doortrekking van de A15 wordt ook genoemd in een van de rapporten van de ambtelijke werkgroepen die bezuinigingsmogelijkheden bij het Rijk hebben onderzocht.

De ambtelijke werkgroep over mobiliteit heeft een drietal scenario's gemaakt. In alle scenario's valt de doortrekking van de A15 af. SP-statenlid Alex Mink is verheugd over de conclusie van de Rijksambtenaren: "Rijk en provincie zijn al sinds september 2009 aan het kijken wie de gestegen kosten voor de doortrekking moet betalen. Niemand gaat honderden miljoenen bijdragen want dat geld is er simpelweg niet. Daarom moet de stekker uit de plannen worden getrokken. Het is tijd voor andere oplossingen".

Het nieuwe college van B en W van Lingewaard eist een tunnel onder het Pannerdensch Kanaal. Dat is ook de harde voorwaarde die de provincie Gelderland stelde om zelf 112 miljoen euro in de doortrekking te steken. Maar de SP vindt die wens onhaalbaar. Zonder de tunnel is de doortrekking ondenkbaar, met de tunnel is de doortrekking onbetaalbaar omdat de tunnel handen vol geld kost terwijl de kosten voor de doortrekking als geheel blijven stijgen.

Tolheffing en de spitsheffing op de wegen in de stadsregio wijst de SP af. Alex Mink: "op die manier verschuiven de files zich naar sluiproutes. En het is flauwekul dat automobilisten dubbel moeten gaan betalen voor het gebruik van snelwegen terwijl ze nu motorrijtuigenbelasting betalen. Tol blijft tol, ongeacht hoe je het verder aanpakt".