Ministerie van Buitenlandse Zaken



Anne Frank inspiratie voor jongeren in Braziliaanse sloppen

Nieuwsbericht | 7 april 2010 | Mensenrechten

Anne Frank is een bron van inspiratie voor alle jongeren in de wereld die in ellende leven en die bloot staan aan oorlog, vervolging en angst. Dat geldt ook voor kinderen in sloppenwijken in Brazilië die op straat en thuis dagelijks worden geconfronteerd met geweld.

Dat zei minster Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdag in Sao Paolo in zijn toespraak bij de opening van de tentoonstelling 'Anne Frank - een geschiedenis van vandaag'. De tentoonstelling vertelt over de holocaust vanuit het perspectief van Anne en haar familie en verbindt die met de rechten van kinderen in deze tijd.

De tentoonstelling is te zien in een van de favelas van Sao Paulo: eindeloze arme buitenwijken, waar de slechte leefomstandigheden, gebrekkige voorzieningen en het ontbreken van toekomstperspectief een voedingsbodem zijn voor gewelddadige criminele bendes. Veel jongeren worden daarvan het slachtoffer.

De tentoonstelling komt voort uit een succesvol proefproject dat met steun van Nederland tot stand is gekomen. Het helpt Braziliaanse jongeren in de sloppen te praten over hun ervaringen met het geweld en hun gevoel van isolatie.

"Kinderen hebben rechten," zei minister Verhagen. "Regeringen in de hele wereld moeten zorgen dat kinderen kunnen opgroeien zonder dat die rechten worden geschonden." Nederland steunt Brazilië bij de vergroting van het respect voor mensenrechten, bijvoorbeeld door de systematische aanpak van het geweld in de sloppenwijken.

Minister Verhagen en zijn Braziliaanse collega Amorim hebben met name geweld tegen meisjes op de agenda van de Verenigde Naties gezet. Nederland en Brazilië streven naar een resolutie die de lidstaten van de VN vraagt actie te ondernemen om het geweld tegen te gaan.

De Anne Frank-tentoonstelling is de meest bezochte Nederlandse expositie in het buitenland. Er zijn meer dan 40 taalversies die in de hele wereld zijn te zien. De komende tijd reizen er 2 exposities tegelijk langs verschillende plaatsen in Brazilië.