Hogeschool Windesheim

Persbericht, 15 maart 2010

De jaarlijkse Flevolezing van VU-Windesheim en Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten (CAH Dronten) staat in het teken van de Schaalsprong. Met de Schaalsprong van Almere staat de hele provincie voor de uitdaging om de snelle bevolkingsgroei in goede banen te leiden. De groei van Almere blijft niet beperkt tot de gemeentegrenzen. Meer mensen leidt tot meer huizen, nieuwe infrastructuur, nieuwe bedrijventerreinen, groeiende markten en (milieu)druk op de leefomgeving. Kortom, de Schaalsprong raakt iedereen die in Flevoland woont en/of werkt. De Flevolezing vindt plaats op woensdag 7 april vanaf 16.30 uur in het Topsportcentrum Almere aan de Pierre de Coubertinlaan. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.flevolezing.nl, deelname is gratis.

Specialisten pitchen voor deelnemers
Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, zit de dag voor. Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad, verklaart hoe toegepast onderzoek in het hbo zorgt voor innovatie en inspiratie in de samenleving en het bedrijfsleven. Vervolgens pitchen vijf specialisten hun workshop, gerelateerd aan de Schaalsprong. De specialisten zijn lectoren van Windesheim en de CAH Dronten. De deelnemers kunnen vervolgens aan een van de workshops deelnemen.

Duurzaam zonder inleveren
Dr. Ir. Han van Kasteren, lector Duurzame energie en groene grondstoffen bij CAH Dronten buigt zich over de vraag hoe we een soepele overgang kunnen bewerkstelligen van energie op basis van fossiele brandstoffen naar energie op duurzame, groene grondstoffen, zonder levenskwaliteit in te leveren.

Winst en ecologische waarde
Een nieuwe lector van CAH Almere stelt zich voor en gaat in op de centrale vraag van zijn lectoraat, namelijk: hoe maak ik mijn onderneming veilig, gezond en winstgevend en zorg ik daarnaast ook voor economische, ecologische en maatschappelijke waarde?

Familiebedrijven in een snelgroeiende provincie Drs. Ilse Matser, lector Familiebedrijven bij Windesheim stelt de vraag wat het voor een eigenaar van een familiebedrijf betekent om zich te vestigen, of gevestigd te zijn, in zoân snelgroeiende provincie. Wat vraagt dit van het innovatievermogen? Welke competenties vraagt dit van medewerkers?

De beste vestigingsplaatsen
Dr. Ir. Willem Buunk, lector Area Development bij Windesheim onderzoekt waar een organisatie zich het best kan vestigen. Hoe ontstaat clustering van kennisintensieve bedrijvigheid? Waar bevinden zich de hot spots van de kenniseconomie?

Groeiende behoefte aan zorg
Dr. Marike Hettinga, lector ICT-innovaties in de Zorg bij Windesheim, constateert dat een groeiende provincie een groeiende behoefte aan zorg heeft. Hoe kunnen ICT-innovaties juist in deze omgeving ondersteunend zijn?

VU-Windesheim en de CAH Dronten zijn kennisinstellingen die praktijkgericht onderzoek uitvoeren. Door dergelijk onderzoek worden vraagstukken uit de samenleving onder de loep genomen, waarmee ze komen tot nieuwe inzichten, oplossingen en innovaties.