Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

30 maart 2010

Boek over interpretatie van religieuze teksten

'Mensenrechten zijn goed verenigbaar met heilige schriften'

De rechten van de mens zijn heel goed te verenigen met de heilige boeken van de wereldreligies, mits de teksten in de juiste context gelezen worden. Dit is de centrale boodschap die naar voren komt uit het boek 'Hermeneutics, Scriptural Politics and Human Rights: Between Text and Context', waar gerenommeerde wetenschappers uit verschillende disciplines aan hebben meegewerkt. Het boek, onder redactie van prof. Bas de Gaay Fortman (hoogleraar Politieke economie van de rechten van de mens aan de Universiteit Utrecht) en prof. Mohammed Salih (hoogleraar Politics of development aan het Haagse Instituut voor Social Studies) verschijnt begin april bij de wetenschappelijke uitgever Palgrave-Macmillan.

Heilige teksten in context

Alle wereldreligies hebben hun heilige schriften. Het onderwerp van het boek - hermeneutiek - richt zich op de interpretatie van die teksten. Of het gaat om de Bijbel, de Koran of welk heilig boek dan ook, problemen ontstaan er wanneer mensen de teksten lezen zonder de (culturele) context waarin het boek is geschreven erbij te betrekken. Zeker onder invloed van politieke manipulatie ontstaan er problemen. Context, kortom, is allesbepalend als het gaat om het lezen en interpreteren van religieuze teksten, zo blijkt uit het boek

Actuele kwesties

Het boek bevat artikelen met een actueel tintje. Zo ook een hoofdstuk van de hand van de Canadees-Pakistaanse mensenrechtenjurist Salman Haq, werkzaam bij de Verenigde Naties, waarin hij - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Geert Wilders - nadrukkelijk stelt dat democratie en de rechtstaat heel goed zijn te verenigen met de Islam. Daarnaast zijn in het boek artikelen te vinden over andere actuele kwesties, zoals de bijdrage van de othodox-joodse Deborah Weissman over de behandeling van de Arabische minderheid door Israël, gestoeld op Bijbelteksten, en een artikel van de Iraanse hoogleraar Ali Mirmoosavi dat handelt over 'godsdienstvrijheid en het verbod op geloofsafval'. Ook is in het boek een hoofdstuk opgenomen over vrouwenbesnijdenis: volgens de auteur, zelf moslima, is deze praktijk allesbehalve overeenkomstig, maar zelfs in strijd met de Koran. Van de dertien hoofdstukken verdient ook dat van de Iraniër Sadegh Haghighat over de Jihad bijzondere aandacht. Hij toont aan dat het hedendaagse Jihadisme het Koraanse begrip Jihad totaal misbruikt.

De publicatie van het boek vloeit voort uit een lustrumconferentie van de Universiteit Utrecht in 2006 over hermeneutiek en mensenrechten. Op die conferentie kwamen theologen, juristen, antropologen en politicologen uit allerlei windstreken en afkomstig uit alle wereldreligies samen, om van inzichten te wisselen over de punten van wrijving tussen teksten uit heilige boeken en de rechten van de mens.

Boek en presentatie

Het boek 'Hermeneutics, Scriptural Politics and Human Rights: Between Text and Context', onder redactie van Bas de Gaay Fortman en Mohammed Salih, verschijnt begin april bij Uitgeverij Plagrave-Macmillan te New York, ISBN: 978-0-230-62223-4, ISBN10: 0-230-62223-2.

Het eerste exemplaar van het boek wordt op 7 april om 17.00 uur (Academiegebouw Universiteit Utrecht, Domplein 29) feestelijk aangeboden aan Yvonne van Rooy, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. Journalisten zijn daarbij van harte uitgenodigd. Aanmelden kan via onderstaande personen.