NOC*NSF

Arnhem, 7 april 2010

Laura Prince gekwalificeerd voor Singapore

Laura Prince is door NOC*NSF gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische Spelen, die dit jaar van 14 tot en met 26 augustus in Singapore plaatsvinden. De judoka zal uitkomen in de klasse tot 52 kilogram.

Prince werd voorgedragen door de Judo Bond Nederland (JBN), omdat zij
vijfde werd tijdens de WK onder 17 in Boedapest, van 5 t/m 8 augustus 2009.
De medaillewinnaars van dit WK plaatsten zich rechtstreeks voor de Jeugd Olympische Spelen, waarna de Internationale Judo Federatie (IJF) dit jaar het deelnemersveld verder heeft aangevuld met de direct daarna geklasseerden.

De zestienjarige Laura Prince was sinds 2006 meermalen Nederlands kampioen onder 15, onder 17 en onder 20 in de klassen -40 en -44 kg. Dit jaar veroverde zij brons in de klasse -48 kg bij de NK onder 20. Ook internationaal behaalde zij aansprekende resultaten. In de klasse tot 44 kg won zij in 2008 brons bij de EK onder 17 in Sarajevo en vorig jaar goud bij het Europees Jeugd Olympisch Festival.

Prince traint sinds 1 maart van dit jaar fulltime bij Budosport Rotterdam, onder leiding van talentcoach Mark van der Ham. Rotterdam is één van de vier steunpunten voor topsporttalenten van de Judo Bond Nederland en wordt mede gefaciliteerd door Topsport Rotterdam. Eerder was Prince lid van Ooms Sportinstituut (Tilburg, tot november 2004) en Essink Sportcentrum in Eindhoven. Zij trainde daar ondermeer met Boudewijn Ooms, Tanja de Leeuw en Tom Essink. Sinds maart van dit jaar is Willem de Korte haar bondscoach; kwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen behaalde zij onder leiding van Peter den Hoedt.

Jeugd Olympische Spelen
Op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden de Jeugd Olympische Spelen dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het evenement richt zich op toptalenten in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. In Singapore worden in augustus circa 5.000 sporters en begeleiders uit 205 landen verwacht. Op het programma staan 26 Olympische takken van sport.

Nederlandse deelname
NOC*NSF ziet de Jeugd Olympische Spelen als opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters. De Nederlandse sportkoepel is verantwoordelijk voor uitzending en herkenbaarheid van het Nederlandse team voor Singapore 2010. Ad Roskam is de Chef de Mission van dit team.



NOC*NSF